Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att leva hållbart

En härlig solsemester. Den saftiga biffen. Hur mycket kan du tänka dig att offra för att rädda planeten? Här ger forskarna sina bästa råd på hur vi ska förändra vår livsstil för att klara miljöhoten.

Vi översköljs av larmrapporter om miljön och klimatet. Siffror på smältande isar och stigande havsnivåer. Det är lätt att känna hopplöshet inför så stora frågor.

Du pantar burkar, sopsorterar och släcker lampan efter dig. Försöker spara på vattnet när du duschar. Men det krävs betydligt mer än så för att rädda miljön menar forskarna. Det handlar om stora förändringar i våra liv som måste till för att vi ska kunna uppnå ett hållbart samhälle. Förändringar som kräver uppoffringar och förändrad livssyn. Men som också kan ge mycket tillbaka i form av livskvalitet.

Vi frågade fyra forskare vad vi kan göra i vardagen för att bidra till omställningen och en ljusare framtid för vår jord.

Annika Carlsson-Kanyama, klimatforskare på FOI:

– Fundera över hur mycket pengar du behöver? Alla varor och tjänster vi köper orsakar miljöskadliga utsläpp. Ju mindre vi spenderar desto bättre. Lägg pengar på mat, saker, tjänster som är klimatsmarta.

– Byt ut kött mot baljväxter. Åk kommunalt i stället för att ta bilen. Stanna hemma och paddla kanot i stället för att åka till Thailand.

Christer Sanne, docent, samhällsforskare och författare:

– Byt mer konsumtion mot mer fritid. Det är det allra enklaste svar jag kan ge. Vi befinner oss i en situation där vi hela tiden blir mer effektiva i vårt arbete.

– Vi producerar mer och fortsätter att jobba de där 40 timmarna i veckan som vi bestämde oss för 1973. Att jobba mindre skulle dessutom höja vår livskvalitet.

Björn Forsberg, omställningsforskare och författare:

– Vi måste överge tron på att vi ska kunna lösa de stora utmaningarna vi står inför med hjälp av tillväxt och konsumtion – samma system och tankebanor som skapat krisen. Vi kan inte heller tro på att tekniken och politiken kommer att ta hand om det åt oss. Vi måste börja med oss själva – om vi inte får en inre förändring kommer inte samhället att förändras.

– För detta krävs stort mod. I förlängningen kan vi då få fler modiga politiska beslut. Som det är nu vågar våra politiker inte ta det ledarskapet för samhällsklimatet tillåter inte det.

– Vi måste ställa oss frågor om vad som ger tillvaron mening och vad utveckling är. Vad menar vi med välfärd? Är det att köpa mer julklappar för varje år som går eller kan det betyda något annat?

Sofia Ulver, konsumtionsforskare vid Lunds universitet:

– Vi måste ändra attityden till hur vi lever, konsumerar och producerar, samt ändra synen på prylar som statushöjare.

– Ur ett genusperspektiv kan man hitta en av flera förklaringar till varför det är så svårt att ställa om till det här nya sättet att tänka på. Vi lever fortfarande i ett patriarkalt samhälle där de traditionellt maskulina värdena – det hårda, rationella och tuffa – ses som någonting bättre än de feminina värdena – det passiva och uppoffrande. Under moderniteten och industrialismen har vi varit aktiva och kontrollerat naturen. Nu handlar det om att släppa kontrollen, göra oss passiva och anpassa oss efter vad naturen har att ge.