Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Augustgalans stora vinnare

Det blev P O Enquist som vann årets Augustpris. Med den självbiografiska ”Ett annat liv” kvitterade han på måndagskvällen ut sin andra seger i karriären.
– Det är roligare den här gången. Jag börjar ju bli så oerhört gammal vet du, säger den 74-årige vinnaren.

Annons

Många hade trott att 2008 skulle bli lyrikens år, tre av sex nominerade i den skönlitterära klassen var poeter. Men ”som vanligt” blev det en skönlitterär bok som tog hem det. Eller? P O Enquists ”Ett annat liv” skulle kanske lika gärna ha kunnat nomineras i fackboksklassen, då det är en självbiografi.

– Jag vet inte riktigt själv vad det är – kanske en roman, kanske en memoar eller självbiografi, säger P O Enquist.

”Ett annat liv” blev omtalad när den gavs ut då dess sista hundra sidor handlar om hans alkoholism, något han därefter fick prata om i nästan varje tidning och tv-kanal.

– Det var väl ofrånkomligt, så fungerar massmedia och vem kan moralisera över det. Det står ju där, de där hundra sidorna finns där. Det var inte så svårt som jag trodde att prata om det, säger han.

P O Enquist plockade hem sitt första Augustpris 1999 för ”Livläkarens besök”. Han erkänner att han blev förvånad över att segra en andra gång.

– Jag trodde att det skulle bli en lyriker i år, så jag blev glatt överraskad. Att det var för en självbiografisk bok gör det extra roligt. Det är en typ av bok jag inte har skrivit förut.

Många hade trott att det skulle bli Bruno K Öijers diktsamling ”Svart som silver” som skulle vinna.

– Själv funderade jag lite på Katarina Frostenson. Men jag tror inte att man grubblar över de andra så mycket, det som sker det sker.

Men någon tredje vinst vågar han inte tro på.

– Det blir väl i rullstol i sånt fall, jag är ju 74 år, nu får det väl vara nog. Jag blev jätteglad bara över nomineringen, det är ju sjätte gången. Men visst, jag kan gärna stå här hur många gånger som helst, tills jag blir hundra, säger han.

Fackboksklassen togs hem av Paul Duncan och Bengt Wanselius. Deras praktverk om Ingmar Bergman, ”Regi Bergman”, är troligen den tyngsta vinnaren under Augustprisets 20-åriga historia.

– Ja kanske det, boken väger 6,3 kilo, säger Bengt Wanselius och avslöjar att hans egna favoritfilmer av demonregissören är ”Persona” och ”Så som i en spegel”.

– Det är otroligt vackra filmer. Vi har haft tillgång till Filminstitutets och SF:s arkiv – alla originalnegativ, och kunnat skanna och trycka dem. Det är negativ som har legat orörda i 40-50 år, bara att få hålla i dem, och få använda bilder som aldrig har publicerats, det har varit fantastiskt, säger han.

I barn- och ungdomsklassen blev det seger för ”Legenden om Sally Jones” av Jakob Wegelius. Boken handlar om en gorilla vid namn Sally som färdas över världens oceaner och möter förtryckare, bovar och svekfulla människor men också vänskap och stark kärlek.

– Varifrån Sally kom? Från det hemliga lagret där alla figurer finns gömda. Nej, jag vet faktiskt inte, säger Jakob Wegelius och skrattar.

Vad en vinst av Augustpriset innebär har han inte hunnit fundera på.

– Jag vet inte ännu, men förhoppningsvis ger det råg i ryggen och pengar att arbeta för.

Priset,100 000 kronor och en statyett, delades ut vid en gala i Stockholms konserthus under ledning av Kattis Ahlström. (TT Spektra)

”Ett annat liv” av Per Olov Enquist

”Regi Bergman” av Paul Duncan och Bengt Wanselius

”Legenden om Sally Jones” av Jakob Wegelius

”Manual” av Lyra Ekström Lindbäck, Skogås

av Daniel Åberg