Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Australien jagar mordbrännare

/

Annons


mejla

 

Polisen intensifierar nu jakten på misstänkta.
– Vad säger man om sådana? Det finns inga andra ord som beskriver detta än massmord, sade Rudd på måndagen.
– Skräcken är på en nivå som få av oss kunnat föreställa sig.
Polisen grep två män på söndagen misstänkta för ett par av vildmarksbränderna i sydöstra Australien.


En av dem, en 31-åring, ska vara skyldig till att 200 000 kvadratmeter buskmark bränts av i Peat Ridge på New South Wales kust. En 15-åring misstänks för att ha skjutit av en fyrverkeripjäs som tänt eld på ett busksnår i Blue Mountains utanför Sydney. Ingen av dessa bränder dödade någon.


Ännu under måndagen pågick 31 bränder i den värst drabbade delstaten, Victoria, ett brandområdet på 3 000 kvadratkilometer – ungefär Blekinges yta. I grannstaten New South Wales brann det på ytterligare tiotals platser.


Vildmarksbränderna är de värsta i Australiens historia. Hela byar och små städer har utplånats och över 700 bostäder är förstörda.
Samtidigt som kampen mot bränderna pågår i söder plågar översvämningar invånarna i Queensland i norr efter en veckas med skyfall.Hittills har minst 126 döda återfunnits, uppger polisen som befarar att siffran fortsätta att stiga. Enbart i den lilla staden Kingley dog 32 människor.
Många människor är försvunna och 78 får vård för svåra brännskador.
– Tyvärr överlever inte alla, sade läkaren John Coleridge vid ett sjukhus i Melbourne.
Utkommenderad militär kämpar tillsammans med tusentals brandmän kämpar mot lågorna medan flygplan och helikoptrar vattenbombar eldarna.


Delstaten Victorias polischef Christine Nixon säger att i princip alla vildmarksbränder behandlas som misstänkt anlagda.
Andra tänkbara brandorsaker är blixtnedslag, mänskligt slarv som cigarrettglöd på marken. I en del fall har brandmännen tappat kontrollen över moteldar som anlagts för att begränsa bränder.


I två veckor har södra Australien plågats av det som kallats århundradets värmebölja. I lördags då den högsta temperaturen dittills uppmättes i regionen – över 47 grader – bidrog kraftiga vindar till att vildmarksbränderna fick fart.Ögonvittnen beskrev hur eldsflammor höga som fyravåningshus rusade fram med samma hastighet som skenande tåg, hur elden spydde ut glödande kol och träd exploderade av den enorma hettan.


Utmed vägarna stod utbrända bilvrak. Många hade omringats av lågorna när de försökte fly, sade Victorias biträdande polischef Kieran Walshe.
Det värsta man kan göra är att vänta till sista minuten med att fly eftersom man riskerar bli upphunnen av en eld, säger räddningsexperter.

Mer läsning

Annons