Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Autentiska karaktärer i ”Livet i Fagervik”

Søren Kirkegaard, den danske 1800-tals filosofen som anses vara en av grundarna av existentialismen, skrev bland annat om vad det innebär att vara autentisk som människa.

Annons

Han gjorde det han måste. Han var autentisk. När dina innersta känslor, dina val och dina handlingar oavsett konsekvenserna stämmer överens med varandra är du i Sørens terminologi en autentisk människa, du är helt enkelt den du är. Det skriver Ted Harris och Lena Lagerström i boken ”Konsten att leva innerligt”, i en bearbetning av Kirkegaards filosofi till en existentialismen för den moderna människan. Och om detta är ens strävan, att vara autentisk, då kan man ju använda allt omkring sig för att närma sig det tänker jag.

”Livet i Fagervik” som nu går i SVT är inne på sin andra säsong och speciellt en av karaktärerna i serien om den lilla advokatbyrån på landsbygden illustrerar vad det innebär att vara just autentisk.

Under tiden som vi har följt huvudpersonerna Johan och Annika har de börjat jobba ihop på byrån och dessutom blivit ett par. I varje avsnitt står de inför ett nytt rättsfall av den mildare sorten som till exempel vandalisering av bilar eller ett bokföringsbrott, kombinerat med ett tema, vilket genomsyrar alla program, som handlar om att stå upp för sig själv och andra.

SVT har producerat en serie som går i ett lugnt tempo och skildrar vardagen hos männi-skor som skulle kunna vara vem som helst – den sortens berättelser som gör en glad.

Annika är självständig och rakryggad och här har vi vårt exempel på en karaktär som skildras som autentisk. Hon är den som har det tydligaste civilkuraget, är mest närvarande i livet generellt, den som kämpar för det hon vill och som struntar i status och klass. Och hon har humor och värme.

Johan, som är den andra huvudpersonen i serien, strävar också mot att vara autentisk, men lyckas emellanåt inte särskilt bra. Just nu har han brutit upp med Annika trots att han mest av allt vill vara med henne. Vid ett tillfälle gick hon ut ur rummet och han tog upp hennes sjal och drog längtansfullt in hennes doft när hon plötsligt kom in igen.

Johan slängde snabbt sjalen runt halsen och frågade om han kanske kunde låna den eftersom han hade ont i nacken. Scenen belyser både hans längtan och oförmögenhet att göra det han egentligen vill; falla i hennes armar. Annika däremot, hon följer sina känslor, agerar därefter och är därmed sig själv. För det räcker inte med att tänka eller vilja: skillnaden ligger i handlingen. Och Annika, hon agerar klokt, ärligt och tveklöst och är på så sätt en bra förebild för oss som vill vara autentiska.

Serien bjuder på fler skildringar av innerliga relationer som mellan Svante, Lena och deras egensinniga son Ingvar. Och Bernard, som nu hittat både en kör och en trevlig körledare.

Så veckans tips är: Sätt på tv:n varje måndag klockan 20.00 och följ Annika, Johan och de andra i lilla Fagervik.

Ellen Landberg

Annons