Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Av med skorna för danskonsten

Jag dansade ovanligt mycket runt midsommarstången i helgen och inbillar mig att det kvalificerar mig för att delta i Danslab 2014. Men nja. Jag behåller skorna på.

Ett experiment som kallas Danslab 2014 pågår just nu, under nio dagar, i Idka Kulturkiosken, Gävle.

Det är fritt fram för vem som helst att delta.

Och inga problem, redan första morgonen dök en tjej upp som ”aldrig hade dansat förr”. Hon övertalades att stanna och bli en del av ett nyskapat dansstycke.

Fast själva poängen är egentligen inte att göra dansare av oss alla. Små grodorna räcker bra för mig. Poängen är att ge Gävleborna en chans att möta dansen som konstform.

Fyra professionella danskonstnärer ska skapa fyra dansverk under de här dagarna. Men under fria former. Med okända Gävlebors hjälp. Alla repetitioner är öppna för alla.

– Jag hoppas människor ska våga komma in. Vi börjar dagen med en uppvärmning som vem som helst kan vara med på. Sen får man gärna bli kvar och delta när vi arbetar fram ett stycke, säger Hanna af Kleen, koreograf och danspedagog i Gävle.

Vad är danskonstens status i Gävle?

– Det är otroligt många som har dans som sitt fritidsintresse. Det är också positivt att Gävle teater satsar på att ta hit flera dansföreställningar varje säsong. Det görs inte i alla städer av motsvarande storlek. Och jättebra att Gävleborg fortsätter sin satsning med att ha en särskild danskonsulent. Så statusen är nog ganska god på ett sätt.

Ändå tror Hanna af Kleen att många fortfarande upplever den moderna danskonsten som främmande och svår jämfört med andra konstformer.

– Vet Gävle att danskonsten finns? Det stora uppdraget är att vara ambassadör. Det känns som om man hela tiden måste visa upp sig och manifestera sig.

Så det är det de gör. Gävlekoreograferna Hanna af Kleen och Destiny Johannah Bergvall, tillsammans med de Stockholmsbaserade koreograferna Carmina Nessur och Anna Trobäck, och hiphopdansarna Kevin Wedin och Philip Vasdekis, Gävle.

De vill öppna upp. Och tänker sig att dyka upp med sina nyskapade dansverk under veckorna framöver. ”Pop ups” blir det, mycket möjligt på Stortorget, i Wij Trädgårdar, kanske i en kvällsföreställning.

Exakt när och var visar sig under tiden. Det är ju ett laboratorium.

– Man får ta ett steg i taget. Vi vaggar sakta framåt, säger Hanna af Kleen, en av danskonstens banerförare i Gävle. Hon verkar inte ha något emot att axla rollen.

Danslab 2014 ska dock delvis ses egoistiskt. För koreo­graferna själva är det ett sätt att fylla på med nya intryck.

– Istället för att åka iväg på en fortbildning någon annanstans under sommaren ville vi göra något här hemma i Gävle, säger Hanna af Kleen.

Precis som det finns notskrift för musik, finns det avancerade notationssystem för koreografi. Men vanligt är att man dokumenterar genom att filma och har sitt eget system av ritade gubbar. Man kan också lita till den kollektiva hjärnan – som tillsammans minns sekvenserna.

– Dansen är det mest levande uttrycket, menar Hanna af Kleen.

– Perfektionist kan man absolut inte vara, då skulle man vara frustrerad hela tiden!

De nya dansstyckena för Gävle skapas under tvådagarspass. Ett av dem har redan en titel: ”Frusen rörelse”. Det ska nämligen framföras under en av Gävles schemalagda sommarstadsvandringar. Dansvandringen ”Frusen rörelse” händer i Boulognern 1 juli och blir samtidigt finalen på Danslab 2014.

– Just det är lite av ett beställningsverk, förklarar Hanna af Kleen. Vi gjorde en dansvandring i Gamla Gefle förra året och fick otroligt bra gensvar. Den här gången ska vi utgå från olika skulpturer i Boulognern. Och även försöka integrera publiken.

Stelnade bronsfigurer ska för en stund komma till liv – eller tänk om människor kommer att stelna till statyer… mitt i Gävlebornas älskade stadspark och bland deras hatälskade offentliga konst. Det låter hur perfekt som helst för att stimulera danskonstintresset.

Fotnot. Projektet Danslab 2014 är även en del av ett annat projekt – integrationsprojektet Unity Gävleborg som har till syfte att skapa mötesplatser med hiphop som verktyg.