Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även getingar gillar värmen

Bzzz. Med värmeböljan kommer också getingfaran. Och ett stick kan vara mer än smärtsamt, det kan döda.

Annons

Henrik Martinsson bär hatt och slöja i jobbet. Han är skadedjurstekniker på Anticimex och van getingbekämpare. Ändå har han redan fått tre getingstick i sommar.
– Det blir mer getingjakt nu med värmen. Just nu får vi 80 till 100 samtal om getingar varje dag, bara i Göteborgsområdet, säger han.
Med en stor sprutflaska med bekämpningsmedel står han vid ett uthus i Mölndal. Målet är att ta död på getingarna i det bo som döljs bakom träfasaden.
Först blir insekterna aggressiva.
– Man bör inte vara i närheten av boet på ett tag. Det tar några dagar innan de dör av giftet. Om de inte hittar en annan ingång förstås, säger Henrik Martinsson.
Husägarna Lasse Eriksson och hustrun Gun tittar på, rätt nöjda med att snart slippa de ovälkomna gästerna. Lasse upptäckte boet på ett smärtsamt vis.
– Något fastnade i håret när jag skulle ställa in gräsklipparen. Jag viftade till och blev stucken i nacken. Det brände och sved.
Getingbona sitter ofta i håligheter i väggar och under tak. De behöver pappersmassa som grundmaterial till boet, så trähus är extra attraktiva. Aggressiva blir getingarna bara när de störs.
Annars sköter de sitt. Drottningen lägger ägg och arbetarna bygger ut boet och matar larverna. Bästa tiden att själv ta bort ett getingbo är under vintern eller på våren, medan boet fortfarande är litet.
Ett getingsamhälle överlever bara en sommar, när hösten kommer dör det. Endast de honor som har blivit befruktade övervintrar.
Lasse Eriksson kommer att vara mer uppmärksam på nya getingbon framöver, men tycker att det gäller att ha perspektiv. Det finns farligare saker än getingar.
– Jag hörde att det hade fötts skallerormsungar i Borås nyligen, tänk att bli biten av en så'n!

Mer läsning

Annons