Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avfall från Ocean Gala misstänks ha dumpats i hamnen – polis och länsstyrelsen utreder

En slambil misstänks ha sugit ut vatten från Ocean Gala och släppt ut innehållet i närheten av Utansjö förra veckan. Händelsen är anmäld till polisen och länsstyrelsen och utreds nu vid riksenheten i Östersund.

Slambilen ägs av en person hemmahörande i Sundsvallsområdet, enligt bilens registreringsskyltar.

En privatperson tog bilderna av slambilen och informerade landstingspolitikern Lars-Gunnar Hultin, själv boende i Utansjö. Har har i sin tur gjort en polisanmälen som utreds av polisens speciella enhet för miljbrott i Umeå.

– Jag har också kontaktat länsstyrelsen, berättar Lars-Gunnar Hultin.

Enligt vittnen och bilder ses slambilen med en inklopplad slang fäst i Ocean Galas styrbordssida.

Läs mer: Nu kommer räkningen från Ocean Gala

Enligt anmälan har slambilen sedan under 40 minuter stått och släppt ut innehåll – antingen i Utansjöån eller i en ledning inne på hamnområdet.

Vid upptäckten ska slambilens hantering ha avbrutits och den ska i stället ha körts in i ett garage på området.

– Om det stämmer så är det förstås mycket allvarligt. Det är många här i Utansjö som har ögonen öppna, säger Lars-Gunnar Hultin som är mycket kritisk till planerna på ett asylboende ombord på båten och stöder de krafter som vill få bort fartyget från Utansjö.

Läs mer: Kommunen anklagas för smutskastning av Ocean Gala: "Ett försök att svärta ner vår verksamhet"

Ärendet med avfallshanteringen har lottats på miljöåklagare Aino Alhem vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott i Östersund.

– Vi avvaktar direktiv från henne, säger Johan Dahlberg miljöbrottsutredare hos polisen.

Enligt Espen Tandberg, delägare i Floating Accommodation som hyr Ocean Gala har fartyget egen kapacitet att ta hand om avfallet i flera veckor.

– Det tar vi hand som själva, sa han när vi besökte fartyget nyligen.

Slambilen ska inte vara kontrakterad av det kommunägda energibolaget Hemab.

– Inledningsvis körde vi med våra lastbilar, men inte längre. Det avfallet tog vi hand om själva, säger Andreas Einarsson på Hemab.