Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avkoppling bland kobbar och skär

/

Annons

Finns det en vackrare semesterbild än en svensk sommarkväll vid havet? Följ med tre män på en segelbåt bland sol, vind och vatten i skärgården.

Klockan är halv tio på kvällen. Det är fortfarande magiskt kvällsljus som bara juni kan trolla fram.
- Sol, vind och vatten. Det är något ursprungligt och äkta med att segla. Gränsen mellan utsatthet och njutning är hårfin och i den omgivningen med människor man tycker om är det lätt att prata, njuta och bara leva, säger Magnus J Stark.

Tre män i en båt
De svenska skärgårdarna från Blekinge i söder, runt Västervik, St Anna, utanför Stockholm, vid Höga kusten och Luleå, är alla magnifika seglingsplatser.
Johan Rockström, Magnus J Stark och Olof Thomsson är tre vänner i 40-årsåldern. Till vardags har de karriärjobb, fru, barn och hus att ta hand om. De bestämmer sig för att ladda sina batterier i Stockholms skärgård. Tre ljusa sommardygn följer jag med dem bland ytterskärgårdens kala klippöar i Stora Nassa, Svenska Högarna och Söderarm.
- Ibland känns det som om livet bara rinner på i en vardagslunk med arbete och familjeliv. Man behöver stunder med sig själv och vännerna, säger Magnus J Stark och blickar ut mot den rosa horisonten på ett kav lugnt Östersjön.

Filosofiska samtal
Nästa gryning är himmelen klarblå. Vi kryssar i Västra Saxarfjärden förbi Grinda och Gällnö. Båtens kapten är Johan Rockström, till vardags boendes på Rindö i skärgården. Han kisar nöjt vid rodret och lätt bris leker i seglen:
- Båten är ett sätt för mig och min fru att komma ifrån jobbet och alla plikterna med huset som att kratta, måla och hugga ved.
Möjas norra udde passeras. Vinden suger tag i storseglet och skjuter den tolv meter långa Wasa 37:an framåt i åtta knop, innan vi glider in i en vindskyddad vik i Stora Nassas vackra miniskärgård. De kala klipphällarna är guldmålade av kvällssolen.
Samtalet blir allt mer avspänt mellan vännerna, och existentiella spörsmål avhandlas.
- Det finns mycket onödiga och påklistrade roller. Relationer blir bäst om man är sig själv och inte spacklar på en fasad, säger Olof Thomsson.

Klarblå sommarhimmel
På hällen preparerar Magnus kräftorna som avnjuts till några kalla öl och färsk baguette med Västerbottenost. Mmm.
Efter det sover man skönt till vågornas kluckande och måsars skrin. Och inte blir det sämre av att vakna och ta ett morgondopp. Plasssk. Aaaahh!
Kursen riktas mot Svenska Högarna där vi lägger an mot en brygga, går upp för spiraltrappan i den höga fyren med strålande utsikt över detta yttersta skärgårdsskär som fortfarande bebos av en tapper familj. Snart lockar värmen oss tillbaka mot ett svalkande dopp.
- Hiiiiiiiiiii, tjoar männen av lycka när de nakna slänger sig i det klara, bräckta tjugogradiga havsvattnet.
Det är söndag och segelbåten styrs från ytterskärgården in mot Vaxholm och Rindö. Vi hänger fast i livbojen och dras med bakom båten i två knop. Ljuvligt!
- Titta, där borta är Norröra där Saltkråkan spelades in, säger Magnus och pekar inåt kusten.
Så stora naturupplevelser, så nära inpå. Dessutom är segling ett miljövänligt sätt att semestra på i våra tider av klimatlarm och algblomning. De sista timmarna begrundar vi tyst skönheten i himmel, småöar och njuter av sommarbrisen och skönheten i en svensk sommarkväll. "Vackrare än så här blir livet knappast", verkar alla tänka. Utan att någon säger det högt.
Andreas Strömberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons