Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avkriminalisera de papperslösas arbete

De osynliga. De papperslösa. De lever här mitt ibland oss. Arbetarbladets granskning av situationen för de papperslösa i vårt område visar att utnyttjade papperslösa inte enbart är ett storstadsproblem, utan högst verkligt i en mellanstor stad som Gävle.

Arbetarbladets reportrar har i en serie artiklar träffat ett flertal människor som fått avslag på sin asylansökan men valt att stanna kvar i Sverige. Nu lever de i Gävle, papperslösa, gömda.

För att överleva arbetar de svart, för slavlöner, för slavvillkor.

Det är på det här sättet en del verksamheter går runt. Restauranger med riktigt billig öl, bilverkstäder där det går att tvätta bilen för ett par hundringar, städfirmor som tar på sig uppdrag att städa samma yta som den tidigare entreprenören, men betydligt billigare.

Funderade vi en stund kring de här fenomenen så skulle vi inse att det enda sättet att sälja dessa tjänster så himla billigt är genom att skära i personalkostnaden. Lönerna är ofta den enskilt största kostnaden för ett företag, så kan arbetsgivaren spara in på löner går det att sälja tjänster billigt och samtidigt tjäna stora pengar. Billigaste arbetskraften är såklart de som inte finns, de som inte protesterar, de som inte kräver mer än det allra lägsta. De papperslösa.

Det här systemet har under de senaste åren blivit ett lukrativt sätt för kriminella att göra stora pengar. Nu för tiden är det inte värdetransportrån eller bankrån som står högst på agendan, i stället är det den ekonomiska brottsligheten som brett ut sig. En stor del av den ekonomiska brottsligheten rör sig just om fusk med löner. Det här berättar den nationella samordnaren mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket för Arbetarbladets reporter.

Vi är alla medskyldiga till denna brottslighet, till detta utnyttjande av människor. För vi äter gärna billigt, dricker billigt, tvättar vår bil så billigt som möjligt och låter våra politiker lägga ut verksamheter på entreprenad till lägsta möjliga bud. Om vi bara slutade blunda och orkade tänka efter så skulle vi inse varför det är så billigt.

Det är alltid någon som får betala när priserna sjunker. Vi kan intala oss själva att vi tjänar på att vissa tjänster blir allt billigare, men sanningen är att vi alla förlorar. De största förlorarna är såklart de papperslösa som utnyttjas på arbetsmarknaden, men det sprider sig till oss alla, till de anställda och företag som inte kan konkurrera med den extremt billiga arbetskraften, till det offentliga som inte får in skatt, genom hela samhället.

Trots att straffen för arbetsgivare som anställer svart arbetskraft har skärpts verkställs straffen sällan. Bevisvärdet är ofta lågt, en arbetsgivare kommer undan med att säga att arbetstagaren "hjälpte till". I stället är det den papperslöse som råkar illa ut när myndigheterna får tips om att papperslösa befinner sig på en arbetsplats. Tidningen Arbetet vittnar om hur arbetsgivare själva ringer polisen och berättar om att de har papperslösa på arbetsplatsen, detta i stället för att betala ut löner. Praktiskt och billigt. Att sätta dit kriminella arbetsgivare är inte av högsta prioritet hos alla poliser. Samtidigt hårdnar konkurrensen om svartjobben i kölvattnet av den stora flyktinginvandringen till Sverige under förra året.

Viktigt att komma ihåg är att de regler och lagar som finns på svensk arbetsmarknad även gäller den som är papperslös. Arbetstider, kollektivavtal, semesterlag, de gäller alla anställda. Men ska vi komma tillrätta med de slavliknande förhållandena på svensk arbetsmarknad som gäller för många papperslösa måste deras arbete avkriminaliseras. Lagar och regler för att komma åt oseriösa arbetsgivare som utnyttjar papperslösa blir verkningslösa om de papperslösa inte vågar vända sig till myndigheterna.

I Sverige ska ingen arbeta för slavlöner eller slavvillkor, vare sig pappershavande eller papperslösa. Lika lön för lika arbete måste vara grunden i det samhälle vi kallar vårt.