Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avrättningsplatser i Gävleborg efterlyses

Det finns 26 kända offentliga avrättningsplatser i Gävleborgs län. Vet du var? Vet du mer? Vet du fler?

Det är Sveriges Fängelsemuseum som frågar. Man går i dagarna ut med ett upprop för att dokumentera de bortglömda och obemärkta platser där statligt våld en gång i tiden skett. Platser alldeles nära oss.

Uppropet syftar till att lokalisera så många avrättningsplatser som möjligt, samt samla in fakta och berättelserna om dem.

”Vi vill även skapa förutsättningar för ett självreflekterande och en kritisk läsning av ett kulturarv som nästan osynliggjorts i Sverige”, skriver Sveriges Fängelsemuseum som samarbetar med Region Gävleborg och Studiefrämjandet i projektet – där länets mörka platser ska lyftas fram.

Dödsstraffet avskaffades i Sverige 1921.

De hittills 26 inräknade avrättningsplatserna runt om i Gävleborg känner man till eftersom de finns omnämnda i gamla dokument och protokoll.

Vid Trekanten, på gränsen mellan Österfärnebo och Torsåker, halshöggs människor och kroppar brändes på bål åtminstone fram till 1752, enligt arkeologen Elise Hovantas efterforskningar.

I Gävle har flera platser utpekats som så kallade galgbackar, bland annat en höjd intill Gävle sjukhus. Och Gamla cellfängelset avrättningsplats ligger strax innanför murarna på Sveriges Fängelsemuseum mitt i Gävle.