Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslutning i kyrkan stark tradition

/

Om några veckor rusar landets alla skolelever ut på sommarlov. Men skolavslutningen kan vara en laddad fråga – ska den hållas i kyrkan eller inte?

Annons

Vätöskolan i Norrtälje kommun firar även i år avslutningen i Vätö kyrka. Skolans rektor beslutade först att bryta traditionen, men ändrade sig sedan irriterade föräldrar själva bokat kyrkan för en privat skolavslutning.

Nu kommer kyrkoherde Helén Uddén att ta emot skolans elever och hålla tal. Men hon är lite förvånad över debatten.
– Jag förstår inte riktigt varför just skolavslutningen diskuteras, eleverna är ju i kyrkan även andra gånger under året – på skolans önskemål. Men för oss är det ingen svår fråga, vi utestänger ingen, säger Helén Uddén.


Vätöskolan är långt ifrån den enda skola där avslutningen både ifrågasatts och försvarats. Skolverket har slagit fast att skolavslutningar i kyrkan kan vara ”försvarligt” – om de inte har religiösa inslag. En balansgång, med andra ord. Och till skolmyndigheterna ringer varje år både osäkra skolledare och föräldrar som antingen är upprörda över att avslutningen ska hållas i kyrkan – eller för att den inte ska hållas där.

Frågan har även väckts inom Svenska kyrkan. Uppsalabiskopen Ragnar Persenius har pläderat för ett avskaffande av kyrklig skolavslutning. Om alla ska känna sig välkomna måste de religiösa inslagen tas bort, vilket vore att göra våld på kyrkan, enligt Persenius.
Ändå tyder svar TT fått från sex av de 13 stiftskanslierna på att de kyrkliga avslutningarna inte alls är på väg bort.

I Uppsala stift, där Vätö ingår, är traditionen med kyrkoavslutningar mycket stark. Några kyrkoherdar talar till och med om en ökning. Att avstå från psalmer eller prästerlig närvaro är inte heller aktuellt, enligt stiftsinformatör Mats Lagergren som summerat mejlsvar från ett 40-tal kyrkoherdar. ”Vi visar god gästfrihet, men det går inte att stryka psalmsång, präst eller allt som kyrkorummet står för”, skriver Kristin Elf, kyrkoherde i Tolfta församling i Tierp.


I Göteborgs stift märks skillnad mellan landsort och storstad. Göteborgsförsamlingarna har noterat att sommaravslutningarna blivit mer ifrågasatta och kanske färre – men däremot har jul- och adventssamlingarna blivit fler.
Även Lunds stift bedömer att diskussionen på sina håll inneburit att några skolor slutat ha avslutningar i kyrkan.

I Stockholms stift uppger en av tio tillfrågade församlingar att sommaravslutningarna i kyrkan upphört efter en debatt. Men i mångreligiösa Kista församling är kyrkoavslutningen ingen laddad fråga, enligt kyrkoherden Michael Öjermo:
– De invandrare vi har, kristna eller muslimer, har mycket svårt att förstå sekulariseringsivern i det svenska samhället.

Mer läsning

Annons