Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avstå inte från svenskt kött

Annons

Nu debatteras det åter om vi svenskar borde äta mindre kött. I stället borde diskussionen fokusera på hur vi minskar utsläppen av klimatgaser från våra livsmedel. I dag importeras hälften av nötköttet som säljs i Sverige. För lamm, gris och kyckling gäller 37, 35 och cirka 20 procent.

Det allra enklaste för konsumenten är att minska mängden mat som slängs och de svenska hushållen kan minska svinnet med 15 procent. Men det krävs mer.
Utsläpp från köttproduktion är lägre när djuren får bra foder, hålls friska och när gödseln tas om hand effektivt. Därför ligger svenskt kött bra till, med bland annat bra djuromsorg. Sydamerikanskt kött till exempel innebär normalt dubbelt så mycket klimatutsläpp. Är det kött från nyligen avverkad mark med regnskog blir siffran skrämmande 25 gånger högre än svenskt nötkött enligt en rapport publicerad i Environmental Science & Technology i början av året.
Vi i LRF bedömer att klimatutsläppen i jordbruket kan minska med upp till 20 procent inom cirka 10 år. Effektivare användning av kväve och diesel är viktigast. Men även ökad biogasproduktion, som ger tredubbel effekt. Minskade utsläpp, biodrivmedel som ersätter fossila drivmedel och ger ett effektivt gödningsmedel. Det finns modeller för att i stort sett nå noll i klimatutsläpp från svensk köttproduktion visar en rapport från Jordbruksverket, men dessa modeller behöver utvecklas. Ett arbete Sveriges bönder gärna deltar i.

Helena Jonsson, ordförande Lantbrukarnas riksförbund (LRF)
Jan Thorén, ordförande LRF Gävleborg

Mer läsning

Annons