Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baader-Meinhof Complex

Baader-Meinhof Complex
Med: Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek med flera
Regi: Uli Edel
Filmstaden, Gävle

Det är 40 år sedan och Tyskland exploderar i blod och våld. Kravallkids bränner bilar, unga män skjuts i huvudet, tidningsredaktioner och polisstationer sprängs. Martin Luther King, Prag, Saigon, Kennedy. Polisen försöker lägga plåster men punkterar i stället bölderna så de sprider sig allt mer.
Jag trodde jag var dödstrött på 68-generationen, men den här 68-generationen är en annan än de sega svenskar i tjocka glasögon med sextusen universitetspoäng som ockuperar sitt eget kårhus. De här dödar varandra. De kidnappar kapitalister. De åker till palestinska träningsläger i Jordanien där de solbadar nakna inför ögonen på rättroende jihadister; när någon arab vågar klaga bemöts han av socialismens hjältar med orden ”Vad vill Ali Baba?”
Revolutionen som ”euforiskt självförverkligande”. Bruna stickade tröjor, ingen behå. Retorik av förräderi, folkdomstolar, stadsgerilla. ”Du måste dra en tydlig linje mellan dig och dina fiender”. ”Vi behöver en ny moral” – men moralen att dra linjer och slakta dem som inte håller med dig är knappast ny, den frodades
i samma kvarter bara 25 år tidigare. Upp till Kampf!
”Baader-Meinhof complex” har anklagats för att glamourisera terrorismen, men vem i hela världen vill vara som dessa trallgökar? Hackkycklingen Meinhof som blir lika utsatt av de coola i gänget som plugghästar blivit i alla tider. Mobbaren, rasisten och sexisten Baader som använder fler härskartekniker än Djingis Khan, hans liga borde ha hetat Baader-Baader.
De dödar och dör för idéer. De hatar USA, den borgerliga demokratin och Israel. De är 70-talets al-Qaida. De kallar sig RAF. De går till historien som Baader-Meinhof-ligan. Ett hotfullt ungdomsgäng som brölar ”Ho Chi Minh” i stället för ”Hora”.
Som är ännu bättre på att gnälla över hur de behandlas i fängelset än de var på att spränga människor i luften.
Erik Helmerson/TT Spektra