Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backa bandet till 70- och 80-talet.

Svar till Karl Gustaf Skoog, 8 april

Annons

Låt oss backa bandet till 70- och 80-talet.

Den socialdemokratiske ekonomen och Nobelpristagaren Gunnar Myrdal beskrev det samhälle som växte fram med formuleringar som skulle bli klassiska: "Den svenska hederligheten har varit en stolthet för mig och min generation. Nu har jag en förnimmelse av att vi genom dåliga lagar håller på att bli ett folk av fifflare. Av alla ofullkomligheter i vår inkomstbeskattning är för mig den allvarligaste, att den direkt inbjuder till skatteflykt och skattefusk ". ( Ekonomisk Debatt 1978 )

På en presskonferens 1988 förklarade Stig Malm och Kjell-Olof Feldt att det dåvarande skattesystemet (som Socialdemokraterna själva skapat) var " perverst och ruttet". men den tidens socialdemokrater hade ännu inte kommit framtill – att all inkomst egentligen tillhör staten och politikerna. Ju mer man tjänade, desto mer kunde man dra av. Detta ledde till att människor på 70- och 80-talet, hög som låg jagade avdrag. Även med hög inkomst kunde man få noll i taxerad inkomst. Då föddes nolltaxeraren, ju mer man tjänade, desto mindre betalade man i skatt. Var tionde miljonär i Stockholm betalade 0 och 10 procent i skatt. Det fanns nolltaxerare till och med i riksdagen, fem riksdagsmän betalade 0 i skatt. Den socialdemokratiske justitieministern tjänade 2 miljoner och betalade 10 procent i skatt. Men de ledande politikerna fortsatte i samma spår som tidigare. De talade om skattetabellen i stället för verkligheten. Det var en grotesk tid och till slut sprack bubblan. Allt fler inser att något måste göras. Man försöker inbilla folk att det är bara överklassen som kverulerar.

Men propagandan gjorde inte alla döva, det fanns människor inom socialdemokratin som hörde. 1973 föreslog Kjell-Olof Feldt att arbetsgivaravgiften skulle tas bort i företag med färre än 100 anställda. Gunnar Sträng var helt emot förslaget. Kjell-Olof Feldt bröt med den förre finansministern. 1989 införde Kjell-Olof Feldt det så kallade tvångssparandet. Iden väcktes av centerpartisterna Olof Johansson och Ivar Franzen och skulle ersätta behovet av momsökning. Beloppet som skulle tvångssparas motsvarade 3 procent av slutskatten, folkpensionärerna undantogs. Det fanns ingen nedre beloppsgräns, vilket innebar att även sommarjobbande ungdomar drabbades.

I en proposition föreslår regeringen att tvångssparandet ska återbetalas till folket 1991 och att regeringen ger till känna att tvångssparandet aldrig mer ska förekomma i vårt land. Staten betalade aldrig tillbaka sparbeloppet till folket.

Kan man lita på politiker?

Maj-Britt Grundvall Hellström

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons