Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backa om hyreshöjningskravet, Sandvikenhus!

Det finns ett stort stöd för vårt krav att Sandvikenhus backar om hyreshöjningskravet, skriver Bo-Inge Andersson och Mårten Gulin.

Annons

Sandvikenhus kräver Sveriges högsta hyreshöjning på 4,8 procent.

debatt.

I ett Sandviken som redan är svårt drabbat av lågkonjunkturen skulle en sådan höjning slå hårt mot breda befolkningslager. Många har tvingats acceptera löneminskningar, andra har drabbats av uppsägningar inom främst Sandvik. Arbetslöshetssiffrorna i Sandviken är värre än i övriga Sverige. Långtidsarbetslösa har ökat med över 200 procent på ett år. Många pensionärer i Sandviken får det ekonomiskt tuffare nästa år.

Höjda hyror förvärrar problemen på bostadsmarknaden i Sandviken. Med det rådande ränte- läget flyttar de som har möjlighet från hyresboendet till egna hem. Ungdomar som är på väg ut i eget boende får vackert bo kvar hemma i föräldrahemmet, och hyresgäster som faktiskt trivs i sina hyresrätter får bära hela ansvaret för att allt fler lägenheter står tomma. Höjda hyror leder till fler tomma lägenheter vilket äter upp hyreshöjningarna. Resultatet blir att de som bor kvar i sina hyresrätter får betala mer och att det blir mindre pengar till att underhålla hyresrätterna.

Sandvikenhus och kommunens politiker har ett ansvar att ta särskild hänsyn när lågkonjunkturen drabbar kommunmedborgarna. Ett bra boende till rimlig kostnad är ett av de viktigaste verktygen en kommun har för att attrahera företag och arbetskraft. Höga hyror lockar ingen till Sandviken. Onsdag 4 november träffades hyresgäster för att protestera. Lokalen blev överfylld.

Det finns ett stort stöd för vårt krav att Sandvikenhus tar sitt ansvar för hyresgästernas ekonomi och att Sandvikenhus backar om hyreshöjningskravet.

Bo-Inge Andersson

ordförande Hyresgästföreningen Sandviken

Mårten Gulin

förhandlingsledare, Hyresgästföreningen Aros Gävle

Mer läsning

Annons