Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäckis: "Det känns som en upprättelse"

Den 13:e mars kom beskedet från IOK: Nicklas Bäckström har rätt till sitt OS-silver.
I går kväll tog han emot medaljen på hemmaplan.
– Det känns som en liten upprättelse, säger "Bäckis" till Sporten.

Bakgrunden som redan är känd: Nicklas Bäckström tog under OS i Sotji, med godkännande av Tre Kronors läkare, den i USA receptfria medicinen Zyrtec-D mot allergibesvär, en tablett om dagen.

Han fastnade i en dopningskontroll som visade för hög halt av pseudoefedrin i blodet, ett ämne som i sig inte är förbjudet av IOK men som blir otillåtet om en viss gräns överskrids.

"Bäckis" fick inte spela OS-finalen mot Kanada – men tre veckor senare kom alltså beskedet från Internationella Olympiska Kommittén att incidenten inte skulle få några ytterligare konsekvenser och att Nicklas Bäckström ska få sin silvermedalj.

Inför Brynäs träningsmatch mot Djurgården lämnade förbundsordförande Christer Englund över den, med förbundskapten Per Mårts vid sin sida.

Nicklas Bäckström fick värmande applåder ochen liten stående ovation.

Vad känner du när det gäller den här ceremonin?

– Den känns bra, jag har sett fram emot den sedan jag fick veta det. Det är som en liten upprättelse, ett bevis på att jag inte avsiktligt gjort något fel.

Och att du fick ta emot medaljen i Gävle?

– Det känns också riktigt bra, att förbundet ville göra så. Det är nåt jag är glad för.

Vad ska du göra med silvermedaljen?

– Sova med den i kväll, det ska jag göra. Så här i efterhand känns det som jag uppskattar den mer nu än vad jag skulle gjort direkt efter finalen. Då är man så besviken att det är svårt att glädjas åt ett silver. Nu ser jag det på ett annat sätt. Det är ändå inte alltför många som har ett OS-silver.

Kan du helt släppa det här nu?

– Egentligen släppte jag det redan när jag fick veta IOK:s beslut. Det enda jag kan tänka lite på fortfarande är hur ärendet hanterades, att det tog så lång tid innan bekedet kom. Det var en hel del olyckliga omständigheter. Men det är som det är.

På måndag åker "Bäckis" och familjen tillbaka till Washington.

Under sommaren har han för första gången helhjärtat gått in för träningsformen crossfit, en slags cirkelträning med hög intensitet.

– Jag ville prova nåt nytt och är väldigt nöjd. Jag har kört ute på Alderholmen och det känns riktigt bra. Det är en tuff träning, jag har haft blodsmak i munnen. Det ska bli spännande att se vad det ger för utväxling när säsongen drar i gång, säger "Bäckis".

När det gäller isträning har han kört några pass med Oppala/Sätra i Gavlerinkens B-hall – med storebror Kristoffer som coach.

– Han är nån slags spelande tränare där just nu, tills dom hittar någon annan. Det är bra att få köra med ett lag, det ger mer än att träna själv.