Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backman vill höja taket för a-kassan

Taket för a-kassan måste höjas så att fler arbetslösa kan få 80 procent av sin förlorade arbetsinkomst.


Det anser folkpartisten Hans Backman, Gävleborgs riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet, som nu hoppas på en diskussion med de övriga allianspartierna.

– Vi är i en orolig tid just nu med många varsel och många som drabbas av ett stort tapp när de blir arbetslösa.

Han har inget förslag på hur högt taket ska vara. I dag är den högsta dagpenningen i a-kassan 680 kronor. Det innebär att den som har en månadsinkomst på upp till 18 700 kronor får 80 procent av lönen i a-kassa vid arbetslöshet. Men den som tjänar mer än taket får mindre än 80 procent av sin lön. Och siffror från Arbetslöshetskassornas samorganisation visar att cirka tre fjärdedelar av de arbetslösa får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön. Det vill alltså Hans Backman ändra på.

Men moderaterna statsminister Fredrik Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har nyligen sagt att regeringen inte tänker göra någon ändring när det gäller a-kassan.

– Det här är en gammal åsikt som folkpartiet har. Nu känner vi att det finns skäl att resonera kring hur man kan utveckla politiken i samband med att det händer nya saker i omvärlden, säger Hans Backman.

Hans förhoppning är nu att folkpartiet tar upp frågan i regeringen.