Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backstage med Johnossi

För ett tag sen spelade Stockholmsduon Johnossi på Heartbreak i Gävle. Prima hängde med bandet under några timmar innan spelningen för att se hur livet som rockband ser ut och ta reda på vilka killarna bakom musiken egentligen är.

Johnossi består av John Elgelbert (sång och gitarr) och Oskar ”Ossi” Bonde (trummor) som snabbt skapade sig ett namn på den svenska indiescenen efter debuten 2005, då de var förband till ”The soundtrack of our lifes” och “Silverbullet”. Sedan dess har karriären fortsatt i stormsteg och de har gjort sig kända i både Europa och USA samt släppt två plattor och haft tre singlar på den svenska Tracklistan.

 


Vi beger oss till Heartbreak och då sitter bandet och äter men de beslutar sig för att avsluta sin middag för att ta med oss upp till logen. Den är inte större än ett badrum. Vi slår oss ned i två röda stora skinnsoffor och intevjun kan börja. Vi som varit lite nervösa kan genast slappna av då stämningen är lugn och avslappna. Killarna lutar sig bakåt och det märks att de har gjort det här förr.

 


John börjar berätta att de båda var två kompisar som inte visste vad de ville göra med sitt liv och musiken var något som passade dem båda väldigt bra.
-Allting har gått väldigt fort vilket passar oss bra, fortsätter ”Ossi” som innan han började med musiken pluggade på konstskola.
-Vi spelade tre gånger på en nattclubb och blev signade direkt av ett skivbolag och sedan dess har allting rullat på.

Namnet Johnossi baseras på deras förnamn, eftersom de inte betraktar sig som ett band utan mer som två vänner som gör det dom älskar.
-Eftersom vi aldrg sett oss själva som ett band så är det svårt att ta in då fans åker flera dagar för att komma till en konsert för att se oss spela. Klart att man blir rörd och glad men jag får samtidigt skuldkänslor för att de behöver åka så långt för att se oss spela vår musik, säger John.

Men det är som sagt fansen som gör hela vårat liv möjligt så man ska vara tacksam för allt man får. Några groupies har vi nog men inte av den extrema sorten som somliga band har, utan vi får mest brev och saker skickade till oss och vi tar aldrig upp fans till hotellrummet haha.
-Just när vi pratar om fans kan jag berätta om en speciell gång då vi var i Tyskland och det var småtjejer som skrek och svimmade vid scenen, säger John och reser sig upp.
-- Det var häftigt men läskigt att se viket intryck vår musik kan ha på människor, säger han och går fram till en låda som liknar en stor högtalare med lock på.

Det är bandets ”partymaskin” eller ”uppvärmningslåda” som den också kallas. Den innehåller allt ifrån en rökmaskin och partylampor till ingefära (för Johns hals)och heatinglotion (För Ossis armar).

-Man måste se till att vara ordentligt utvilad och precis innan i lämnar hotell rummet så duschar vi alltid iskallt, det är bästa botemedlet mot trötthet.


Vi frågar killarna om hur deras liv ser ut idag, om de saknar något och hur de ser på framtiden. De svarar att de har ett fullspäckat schema och att de inte har några förväntningar på framtiden utan att de tar allt som det kommer. Det är klart att de kommer fortsätta med musiken, göra fler skivor och turneer.
-Sen får man se om vi kommer längre än vi gjort. Det är klart att man kan sakna livet som det var förut, att ta en dag i taget och leva för stunden. Inte ha några måsten. Vi som unga eller om kan ska kalla det unga, yngre kanske man ska säga, säger John och skrattar till.
-Vi var väldigt vilda. Vi är vilda nu med men på ett annat sätt och vi vet att ingenting varar för evigt och att man måste ta vara på den tiden man har.

 


Vi tycker att Johnossi verkar vara två jordnära killar som tar en dag i taget och som inte låter kändiskapet stiga dom åt huvudet och vad det gäller musiken så står det helt klart att de inte behöver använda sig av fler gitarrister, körsångare eller bakgrundsmusik. Musiken är grymt bra ändå och det är som de säger att i det enkla kommer de träffsäkra - precis så vill vi beskriva Johnossi.