Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både stat och individ vinnare på RUT-avdraget

För en arbetslös innebär en RUT-anställning ökad nettoinkomst med drygt 34 000 kronor per år, nästan 3 000 kronor extra i plånboken varje månad.

Annons

Vinsten för offentlig sektor är 237 972 kronor per person och år. Det visar en ny rapport från Centerpartiet den 5 juni.

Men RUT-avdraget hotas av vänsteroppositionen. Rätten att dra av halva kostnaden för hushållsnära tjänster, är en tydlig politisk vattendelare.

Centerpartiet och övriga alliansen genomförde reformen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet motarbetar den. Om oppositionen skulle vinna valet, mod förmodan, så kommer RUT-avdraget att avskaffas.

Då kommer tusentals nya jobb att försvinna eller övergå i svart sektor.

Almega tror att så många jobba som 5 600 jobb kan vara i farozonen.

Sedan RUT-reformen infördes så har många nya företag skapats. Sammantaget rör det sig om 3 317 företag i hela landet. I februari 2010 bedömde Almega att hemservicebranschen sysselsatte 11 300 personer. Givetvis efter den fortsatta expansionen sedan dess är siffran i dag i underkant.

I vår kommun, Gävle, finns flera företag som kommit till och sysselsätter många både som företagare och anställda. Bland dem människor som gått just från arbetslöshet till arbete. Detta gäller också de unga arbetslösa att både kunna bli företagare och/eller anställda

Vi i centerpartiet ser varje arbete som kan skapas och därmed ge människor både arbete och känslan av att behövas som en stor framgång för den enskilde och hela samhället.

För att säkerställa RUT-avdragsreformens fortsättning rösta på centerpartiet den 19 september.

Roland Ericsson C
Oppostionsråd

Mer läsning

Annons