Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badtofflor, gröna strumpor och morgonrock i frotté

Östblockarn kommer ut på scenen i badtofflor, gröna tubsockor och en morgonrock i frotté, och börjar flexa sina biceps. För honom betyder det här turnéstoppet i Gävle någonting särskilt, för han kommer härifrån. Han är något av en doldis i hiphop-Sverige, har inte varit så pigg på att ge konserter, men han släpper mycket musik och hans flyt är helt unikt.

Skivbolaget On Axis, som sköter om alla de akter som spelar i kväll, beskriver honom som det tillbakalutna flowets mästare, ungersk bakgrund, vardagslivets bekvämlighetsguru, en filosof, en tecknad satir som ryker fram ur TV:n.

Hans rap verkar byggd på fria associationer och han hamnar alltid i en omloppsbana nära nonsens i texterna, som ofta handlar om mat (några av titlarna: Korv med brö, D e schnitzel, Original Oregano). Det är funkigt och kul och bra tryck vid scenkanten, men det ser lite ut som om Östblockarn hade hoppats på något mer. Vi måste höja alkoholnivån här inne, ropar gästrapparen Pappa Larsz, också från Gävle, i slutnumret.

Det är egentligen en bra kväll för hiphopklubben Thirst, 120 betalande, men lokalerna är så stora och scenen så bred så det känns nästan lite glest ändå.

All hiphop under lördagskvällen är lekfull, funkig och flummig. Det gäller även rapparen O.P. och duon Skuggan av svampen, som spelat tidigare under kvällen. Och det stämmer definitivt in på Sjukstugan, som avslutar kvällen.

Dirty Jens och Buju Anton far fram och tillbaka på scenen medan de rappar på ettrigt Busta Rhymes-vis. Publiken är med på noterna, åtminstone tills de peakar ur för kvällen till största hitten Zig Zag (ni har hört den: Zigzagzaggasouzaggasouzaa / Jag säger vad fan som helst det låter ändå bra…) Efter det är det som om alla går ut och röker eller något. Stämningen lägger sig igen.