Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa för Josefins senaste äventyr

/
  • Klimatsmart. ”Josefin skolhjälp miljö: Jorden har feber” är välgjort och pedagogiskt och har ett viktigt budskap, men varför finns det bara fem minispel i spelet?

Kaninen Josefin är tillbaka i sitt tjugoförsta (!) spel i Josefin Skolhjälp-serien (som blev årets barnspel 2008).

Annons

Precis som alla de andra spelen i serien så har ”Jorden har feber” ett tema. Och med tanke på titeln så förstår nog de flesta att det handlar om en av de allra viktigaste frågorna just nu – miljön.

Josefin får besök av sin vän, rymdvarelsen Fredo, som är mycket bekymrad. Från sitt rymdskepp har han konstaterat att Jordens atmosfär har för höga halter av växthusgaser, vilket gör att planeten håller på att drabbas av överhettning. Josefin och Fredo beslutar sig för att göra något åt saken och bestämmer sig för att bygga om Josefins hus i syfte att göra det klimatsmart. För att nå målet måste man samla kunskap och delar till ombyggnationen. De båda vännerna flyger ut över världen i Fredos (miljövänliga) rymdskepp för att hjälpa isbjörnar, stoppa skövling av regnskog, hjälpa amerikaner med deras elförbrukning, plantera träd i Afrika och hjälpa kineserna med källsortering.

För varje avklarat uppdrag får Josefin fakta att fylla sin klimatbok med och en del till sitt nya klimatsmarta hus. Delarna kan man sedan bygga ihop till exempelvis vindkraftverk eller tilläggsisolering för att förbättra sin energiförbrukning.

Pedagogiken i spelet är imponerande och vetgiriga spelare har mycket att hämta. Alla fakta som presenteras är dessutom granskade av Johan Thorén som har en internationell masterexamen i industriell ekologi från Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Mycket matnyttigt på faktafronten alltså.

Grafiken är riktigt välgjord, med fina animationer i sprakande färger. Rösterna känns lite väl pekpinne-pedagogiska, men visst funkar det. Som interaktivt läromedel håller det alltså hög klass, till och med utanför spelet eftersom du får små hemläxor att lösa i verkliga livet. Men det är själva spelmomenten som är lite av spelets akilleshäl. Det finns nämligen bara fem minispel. Det är inget större fel på dem, men fem? Det handlar knappast om några avancerade moment, så varför inte fylla världskartan med, i alla fall tio olika speltyper. Som spel betraktat får alltså Josefins senaste äventyr bakläxa. Trots det så vill jag ändå slå ett slag för det, eftersom faktainnehållet är så bra. Det handlar om oerhört angelägna saker, som var och en av oss bör känna till. Stora som små. Och ska man jämföra med en vanlig skolbok så är Josefins interaktiva miljöskola bra mycket roligare.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons