Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Balklänning fick inte lämnas tillbaka

Nyligen köpte 19-åriga Julia Mårtensson i Gävle en balklänning. 3 400 kronor kostade den. Två dagar senare stod det klart att hon inte skulle kunna gå på balen. Men hon får inte lämna tillbaka klänningen.

– Det svider rejält, för det är mycket pengar för en gymnasieelev, säger hon.

Öppet köp eller bytesrätt är ingen självklar rättighet för konsumenten. Det har 19-åriga Julia Mårtensson i Gävle fått erfara.

Nu står hon med en klänning hon inte har någon användning för.

– Jag känner mig grundlurad, säger hon.

Julia Mårtensson, som går i trean på Thoren Business School, berättar att hon flera gånger under våren varit inne på Gimlins för att titta på klänningar. Särskilt är det två hon valt mellan. För att få ihop pengar hade hon arbetat extra.

I tisdags beslöt hon sig till slut för den ena.

Men redan på torsdagen visste hon att hon inte skulle kunna gå på balen. Hon ringde därför till butiken för att höra om de kunde ta tillbaka klänningen – antingen så att hon fick pengar tillbaka eller byta till en klänning hon har mer nytta och glädje av.

– När jag köpte klänningen var det ett väldigt fjäskande, men nu när jag pratade med dem var de riktigt otrevliga och sa bara att ”vi jobbar inte så”. Jag blev helt paff, berättar Julia Mårtensson.

Hon lät sin pappa ringa och prata med butiken, men svaret blev detsamma. Klänningen gick inte att lämna tillbaka.

– Man är så van att det går att lämna tillbaka saker i alla butiker. Jag känner mig dum som trodde att det var ångerrätt överallt, säger Julia Mårtensson.

Har inte öppet köp

På Gimlins förklarar ägaren Stig Gimlin att butiken inte har något öppet köp och att de därför inte kan ta tillbaka klänningen.

– Vi har ingen skyldighet att erbjuda öppet köp och det står även på skyltar i vår butik att vi inte gör det, säger han.

När Arbetarbladet pratar med Stig Gimlin går han dock med på att Julia Mårtensson ska få byta sin oanvända klänning mot en annan eller få ett tillgodokvitto på 3 400 kronor.

– Det kan vi göra under förutsättning att ingenting är ändrat på klänningen. Vi är medvetna om att det kan hända saker i livet. Men när flickan och hennes pappa varit i kontakt med oss så har vi uppfattat det som att de bara vill ha pengarna tillbaka, säger han.