Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Banal men underhållande kamp

Ett gäng militärer, en läkare och en skurk dumpas i en djungel. De gnabbas, bestämmer sig för att samarbeta och jagas av hänsynslösa utomjordingar. Den främmande platsen som gänget har dumpats på är ohygglig, ingen av karaktärerna vet var de är. Först när de upptäcker att solen ovan dem inte rör sig, inser de att planeten under deras fötter inte är gamla goda Tellus. Storyn verkade på förhand banal. Och det var den.

Men det gör faktiskt ingenting, filmen funkar. Tempot är stundtals skyhögt, spänningen finns hela tiden där och när jag börjar slappna av överraskas jag av något jag borde ha förutsett.

Många kända ansikten

Det är en brokig skara skådespelare i filmen, vi känner igen huvudrollsinnehavaren Adrien Brody från förr. Tyvärr ska Brody verka mörk och tuff. Det blir lite fjantigt när hans röst gått ner flera steg från det normala tonläget.

Laurence Fishburne känner vi så klart också igen, inte minst från The Matrix. Han gör det rätt så bra, men är bara med en kort stund.

Alice Braga är den enda kvinnan i filmen och hon står för en, för genren, bra skådespelarprestation. Predators är alltså ett slags uppföljare till Rovdjuret, den här gången med actionhjälten Arnold himself i huvudrollen. När jag tänker på honom inser jag att någonting har hänt med actionskådisarna. Nu ska hjältarna inte längre vara muskelberg, de ska vara smalt vältränade och ha ett ”djup”.

Det eftersträvade djupet är mest ett skämt och jag, som älskar en välgjord dialog, längtar tills karaktärerna håller käften och att det smäller, brinner och skjuts. Om du ska se en film i år kan du strunta i Predators. Men är du en av dem som slukar filmer kan du gott och väl ge den en chans. För vi tar det för vad det är: En film vars enda ambition är att underhålla under biografindustrins lågsäsong.