Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aarni som bäst efter en VM-turnering

En rysk guldhjälte och ett helt gäng svenska bronsmän fanns på isen. Men det var silvermannen från VM i Kazan, Mikko Aarni, som styrde SAIK-maskinen till ny seger.

Annons

– Jag brukar faktiskt vara lite bättre efter en VM-turnering, sa finländaren som sköt fyra mål när Sandviken krossade Edsbyn med 9–4 (6–0).

Sandviken rivstartade när elitseriens slutspurt drog igång efter VM i Kazan. Och efter 9–4 mot Edsbyn är SAIK ytterst nära att ta hem seriesegern.

Fem omgångar återstår och det verkar inte finnas något som kan stoppa SAIK. Forna mästarlaget Edsbyn blev pulveriserat i den första halvleken inför storpublik i Göransson Arena. Nästan 2 500 åskådare kom – och de lär komma tillbaka. För SAIK visade upp ett spel och en finess som det inte finns motstycke till just nu.

– Många var lite oroliga och nervösa att vi skulle vara slitna, även spelarna, efter VM. Men det tog väl ungefär tre sekunder innan den oron var bortblåst, smackade en av tränarna Peter Isaksson belåtet.

Den nyblivne ryske världsmästaren Misha Svechnikov var bra. VM:s bästa mittfältare Daniel Mossberg ännu bättre. Men bäst av dem alla var en finländsk silvermedaljör – Mikko Aarni.

Han gjorde fyra av målen och hade även ett kanonskott i kryssribban. Själv ansåg han att matchen var en av hans bästa den här säsongen.

– Ja, det var det absolut. Jag gjorde fem mot Boltic och fyra mot Vetlanda, men den här var bättre, menar Mikko som överlag känner sig betydligt nöjdare med sitt eget spel den här säsongen jämfört med den förra.

– Förra året var jag defensiv mittfältare. Nu får jag spela mer framåt. I offensiven är vi två forwards, annars ligger jag strax bakom Edlund.

Och när Edlund satt och vilade fick Aarni spela ensam på topp.

I första halvlek sköt han två av målen, 3–0 och 5–0, och det var ingen hejd på spelglädjen hos SAIK-spelarna där alla var med och deltog både offensivt och defensivt.

– Vi brukar vara bättre i andra halvlek så det här måste ha varit en av våra bästa första halvlekar den här säsongen. Hammarby borta var också riktigt bra (ledning 6–1), men vi har hittat ett litet bättre defensivt spel och är täta hemåt.

• Så det är defensiven som är nyckeln ändå?

– Ja, offensiven kan vi. När vi är aktiva hemåt får vi mycket folk framåt också.

• Och nu vinner ni serien, va?

– Ja, nu är det nära. Vi ska vinna resten av matcherna hade vi tänkt.

• Du var riktigt bra i dag, förklaringen till det?

– Jag brukar vara i ganska bra form efter VM, om man inte är skadad. Vi hade ganska bra schema i VM. Började med Sverige, Ryssland och sedan lite lättare matcher mot USA och Norge. Sedan hinner man vila ganska mycket mellan matcherna också.

• Och Finland är nöjda med silver?

– Ja, det måste vi vara. I finalen hade vi inte mycket att säga till om. Det blåste så mycket och fast vi hade medvind i första lyckades vi inte göra mål då. Tur att det bara blev 6–1.

Mer läsning

Annons