Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringar ska göra bandyn mer publikvänlig

Den orangea bollen skrotas, time out införs och förseelser innanför straffområdet ger inte automatiskt utvisning. En rad olika förändringar kommer att införas till vinterns elitseriestart. – Det finns en hel del som är positivt, säger SAIK:s tränare Ola Grönberg.

Annons

I går presenterade Svenska Bandyförbundet ett antal förändringar till den här säsongen. Förändringar som framför allt ska göra bandyn mer publikvänlig.

Under Svenska Cupens slutspel i Västerås 9-12 oktober kommer en nygammal hörnregel att testas. Förslaget innebär att ett lag inte kan få mer än en hörna i rad. Om skottet från det anfallande laget tar på en försvarare och ut över kortlinjen blir det ingen ny hörna, utan målvaktens boll.

– Det finns delade meningar om detta, men jag tycker att det är ett utmärkt förslag. Vissa lag satsar enbart på att få hörnor och personligen tycker jag att bollen måste ha varit inne i straffområdet för att det ska kunna bli hörna. Ibland skapas det hörnor för lättvindigt, som när en spelare inte är nära straffområdet och bollen går på en motspelares benskydd och ut över kortlinjen. Samtidigt finns det både för- och nackdelar med detta, säger SAIK:s tränare Ola Grönberg.

Efter Svenska Cupen kommer de medverkande lagen att få svara på en enkät om hörnregeln.

– Får vi övervägande positiva svar kommer regeln att införas i hela seriesystemet i vinter, berättar Per-Erik Åhlund, ordförande i Svenska Bandyförbundets regel- och domarkommitté.

Redan i vintras spelades alla bandyns tv-matcher med cerise boll. Den färgen kommer från och med den här säsongen att bli permanent. Den klassiska orangea bollen försvinner. Huvudsyftet med färgbytet är att skapa en attraktivare bandy, både för läktarpubliken och för tv-tittarna.

– Det spelar inte så stor roll vilken färg det är på bollen, rent spelmässigt. Det är mest en vanesak, säger Grönberg.

I hela seriesystemet kommer det dessutom att införas en möjlighet för lagen att ta time out. Varje lag har rätt till en minuts time out per match, när som helst under matchens gång.

– Helt perfekt. Ibland blir man smått irriterad på hur laget spelar och då kan det vara skönt att ta en time out. Men när det är 20 grader kallt ute och ett lag begär time out kan jag tänka mig att publiken blir tokig, kommenterar Grönberg.

Även i fortsättningen kommer det alltid att bli straff vid en förseelse innanför straffområdet. Men i vinter blir det inte automatiskt utvisning i samband med en straff, utan förseelsen i sig avgör om det blir utvisning eller inte.

– Ett steg i rätt riktning. Ibland har man blivit lite mörkrädd när ett slag på klubban innanför straffområdet gett både straff och utvisning, säger Ola Grönberg.

Några övriga förändringar är att elitserielagens matchtröjor ska ha spelarens efternamn på ryggen och att antalet avbytare utökas från fyra till fem, där två av dessa måste vara P19-spelare eller yngre.

Inför denna säsong kommer elitdomarna att genomgå en lång utbildning.

I samband med Svenska Cupen kommer bland annat en kurs att anordnas med fokus på relationer, attityder, beteenden och konflikthantering.

Mer läsning

Annons