Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från besvikelse till guldjubel

Patrik Nilsson var glad som ett litet barn efter bronspengen i den ryska bandyligan.
I Moskva finns en ex-SAIK:are som fingrar lite försynt på en ny guldmedalj utan större åthävor.
– Men all motivation kom tillbaka och nu vill jag fortsätta spela bandy på högsta nivå, säger Daniel ”Zeke” Eriksson.

Annons

Ni kanske kan historien fast den varit märkvärdigt bortglömd den här bandyvintern. Efter finalförlusten på Studenternas mot Edsbyn för precis ett år sedan satt SAIK-försvararen med nedsänkt huvud och förkunnade att nu får det vara nog. Karriären avslutades den där marsdagen i Uppsala för ett vanligt Svensson-liv med familjen i Sandviken.

– Det var skönt under våren och halva sommaren. Men när jag började lägga på mig några onödiga kilon så började jag springa och träna lite hårdare för att i alla fall hålla igång.

Nu sitter ”Zeke” och har precis spelat till sig ett guld med världens bästa bandylag, är bättre tränad och i bättre form än han någonsin har varit under sitt 34-åriga liv. Konstigt men sant.

– Precis så är det. Jag snackade lite löst med Michael Svensjnikov i somras och han i sin tur snackade om att Dynamo Moskva behövde en försvarare. Det tog en vecka efter det så var kontraktet klart.

Motivationen var tillbaka och den hårda träningen skärptes till ytterligare ett snäpp för att bli till timmar av tuff självdisciplin med ännu högre intensitet.

Resultatet har gett en kanonsäsong som ordinarie i Dynamo Moskva som vunnit rubbet i Ryssland den här vintern.

Guldet var säkrat med tre omgångar kvar av slutspelsserien.

– Vi har ett grymt lag med massor av världsstjärnor och jag har faktiskt njutit av varje sekund. Jag var ju i Ryssland och Vodnik förut och visste vad som väntade. Dessutom är det nästan exakt samma spelare som nu flyttat från Vodnik och hit.

Eriksson kan det där med guldmedaljer. Han har fyra SM-guld, två VM-guld och nu två ryska guld på meritlistan. Det ska dessutom bli flera.

– Ja, det hoppas jag i alla fall. Men jag vet inte riktigt var någonstans...

Han kommer hem till familjen i Sandviken, som varit och hälsat på i några omgångar i öst under säsongen, nästa onsdag. Det kan bli så att han återvänder till den ryska huvudstaden i höst.

– Ingenting är klart. Inte annat än att jag har bestämt mig för att spela bandy på elitnivå ett tag till. Jag kan inte lägga av nu när det är så roligt, jag är grymt motiverad och bättre tränad än någonsin.

Det var han inte för ett år sedan.

– Nä, det kan jag ärligt säga. Och då blev det automastiskt inte lika roligt att spela heller.

Förra gången han återvände från Ryssland var SAIK ett givet val. Nu kanske det inte är lika enkelt.

– Nja, jag vill helst inte säga så mycket om det där. Jag har pratat lite löst och det är andra svenska klubbar som tagit kontakt. Vi får se hur det blir.

Men han har i alla fall följt SAIK:s äventyr under säsongen.

– Och jag är väldigt imponerad av deras resa. Blandningen mellan gammalt och ungt verkar fungera hur bra som helst, avslutar ”Zeke”.

Mer läsning

Annons