Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från portfölj till á la carte

Borta är portföljen och fickpluntan. Nu är det á la carte och vinprovningspaket som gäller.

Det är verkligen nya tider i bandyvärlden.

– Det är väl som med allt nytt, det tar lite tid innan det sätter sig, säger Sanna Wallin, vice ordförande i Sandviken Supporters.

I morgon är det elitseriepremiär i Göransson Arena.

Annons

Bandy inomhus är fortfarande en omöjlighet för många av sportens romantiker. Men i Sandviken har Göransson Arena så smått börjat tina upp skeptikerna.

– Jag var anti från början. Jag tyckte att det tillhör bandyn att stå ute och frysa och värma sig med någon varm dryck. Men tittar man på hur det ser ut så är det nog ett måste med hallar, säger Sanna Wallin.

För sportens skull, menar hon.

– Det är alltid bra is inomhus. Matcherna avgörs inte på att något lag är bättre på att spela i snö eller på knottrig is. Det är det bästa bandylaget som vinner.

Göransson Arena är en mäktig skapelse. Enorm isyta som motsvarar fyra hockeyrinkar, 28 meter i tak och plats för nära 4 000 åskådare i samband med bandy. Bara bildskärmen ovanför ståplats mäter 60 kvadratmeter, lika stor som en normal tvårummare.

Bandyhallarna blir allt fler och i år kommer det att spelas elitbandy inomhus i Edsbyn, Västerås, Sandviken och Vänersborg. Runt om i landet pågår flera hallbyggen och ännu fler är på planeringsstadiet.

Att gilla läget är det enda som återstår för skeptiska bandyromantiker.

– Många som sa att de skulle bojkotta arenan hade nog varit i Edsbyn och blivit avskräckta. Det är ju en iskall lada där man får gå ut och värma sig i paus. Men sedan kom arenan i Västerås och de som varit där har nog blivit mer positivt inställda, säger Sanna Wallin.

Ett första prov på hur Göransson Arena fungerar som bandyarena gavs i och med World Cup för knappt två veckor sedan. Sanna Wallin jobbade i organisationen runt cupen.

– Jag tyckte att det funkade bra. Men många tyckte att det var lite jobbigt med den noggranna visitationen, speciellt de äldre. Ryssarna var jätteimponerade, även om det blev besvikna när vi tog deras vodka och deras trelitersdunkar med vin, säger hon.

Att ta in alkoholhaltiga drycker i arenan är inte tillåtet. Bandyportföljens dagar är förbi i Sandviken – och snart i hela Bandysverige. Men det tycks inte ha någon inverkan på intresset. I går vid lunchtid var 2 200 biljetter sålda till morgondagens premiär mot Edsbyn och för den som vill ha en sittplats i bra läge gäller det att snabba på. Det lutar åt fullsatt eller näst intill.

i morgon startar elitserien

Mer läsning

Annons