Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldhjältar firade hela natten

Bragden i Kazakstan bar SAIK-stämpel. VM-debutanterna Johan Löfstedt och Erik Säfström hade stor del i guldet – och i går hyllades de på Arlanda.

– Det var precis det här jag hade drömt om, säger en sliten men glad Löfstedt.

Annons

Strax före 16.30-tiden i går landade de svenska guldhjältarna på Arlanda, efter ett intensivt dygn där bragdvändningen i VM-finalen mot Ryssland firats ordentligt.

– Det blev en riktigt trevlig bankett med alla lag, och sedan åkte vi buss från hotellet strax före fem på morgonen. Flyget från Almaty gick klockan sju. Det har inte blivit många timmars sömn, konstaterar SAIK-mittfältaren Daniel Berlin, som blev den store matchvinnaren i finalen mot Ryssland med sitt knackskott till det avgörande 5–4-målet.

Efter mellanlandning i Istanbul, Turkiet, var det med andra ord ett gäng trötta spelare och ledare som tog emot hyllningarna på Arlanda.

– Man känner en jäkla glädje just nu. Det är en häftig känsla att få vara med om att vinna ett VM-guld, säger Erik Säfström, som tillsammans med Johan Löfstedt spelade sitt första VM.

Och med facit i hand kan inte duon få något annat än toppbetyg.

– Det var det här jag hade hoppats på och drömt om. Det är helt fantastiskt, säger Johan Löfstedt, som inte nöjde sig med att ha säkrat finalavancemanget i och med sitt avgörande straffmål mot Kazakstan – i finalen satte han Sverige i förarsätet med sitt tidiga 1–0-mål.

– Det var otroligt skönt att få en sån inledning på en så pass viktig match, sedan kunde man slappna av lite mer. Jag fick en bra boll av ”Bella” (Daniel Berlin) och det kändes ganska enkelt när jag fick läget.

• Hur lyckades ni sedan vända 2–4 till 5–4?

– Vi har väl inte haft någon riktig ”big star”, utan det är laget som har gjort det. Och vi visade styrkan hela tiden. Det gav full utdelning till slut.

Erik Säfström:

– VI hade en klockren taktik genom hela finalen. Lagmoralen gjorde att vi lyckades komma tillbaka och göra de där sista tre målen.

Johan Löfstedt fick en ny roll i semifinalen och finalen, jämfört med tidigare under VM-turneringen då han spelade på mittfältet.

– Jag fick spela som släpande forward i stället och visst var det lite ovant och annorlunda. Men jag kämpade mig in i det, säger Löfstedt om förbundskaptenen Franco Bergmans val.

SAIK-spelarna får nu inte mycket tid till återhämtning efter hemkomsten – redan i morgon är det elitseriematch mot Hammarby i Göransson Arena, och sedan kommer Bollnäs på besök på fredag.

– Nu får vi smälta det här någon dag innan det är full fokusering på elitserien igen, säger Erik Säfström.

– Det ska bli skoj att träffa alla andra i laget, och vi har gott om energi med oss hem. Nu ska vi se till att det smittar av sig, säger Daniel Berlin.

Mer läsning

Annons