Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslaget som hamnade i Sandviken

De åkte till Norge och grävde guld i junior-VM.

Nu spelar fem av dem i Sandviken.

Här är historien om landslaget som samlats för att ta ett SM-guld tillsammans.

– Det var en extrem årgång, säger Stefan Pherson som var förbundskapten i Drammen 2006.

Annons

Pherson ledde P19-landslaget till ett VM-guld sedan man besegrat Ryssland i finalen med 6–4, Christoffer Edlund avgjorde i den 89:e matchminuten.

Och även om Daniel Berlin missade finalen, eftersom han yxades ner av en finländare i semifinalen, så var han tillsammans med SAIK-kollegan Linus Pettersson bärande spelare i guldlaget. Christoffer Edlund och Daniel Bäck värvades till SAIK inför förra säsongen, och nu har ytterligare en spelare från dramat i Drammen, Örebros snabbskrinnare Erik Säfström, flyttat till Sandviken – en spelare som övertygade stort i World Cup och som SAIK-tränaren Thony Lindquist är övertygad om blir klubbens nästa A-landslagsman.

– Det var starkt av oss att vinna, trots att en av våra bästa spelare var skadad. En riktig kämpainsats och det jag minns speciellt är glädjen efteråt. För mig, som var ett år yngre, var det stort att bara få vara med, säger Erik Säfström, som hade ett specialuppdrag mot ryssarna.

– Ja, tanken var att jag skulle jaga efter och styra bort dom så tidigt som möjligt. Jag var en slags defensiv anfallare kan man säga. Sen gjorde jag ett mål också, det var nog ett friläge, jag kommer inte ihåg riktigt.

Är VM-guldet det största som hänt i ditt bandyliv så här långt?

– Nja, det är det nog inte ändå. Jag har varit med och gått upp i elitserien med Örebro två gånger och det kändes större. Men jag har ju inte varit med om så mycket ännu, vi kanske ska vänta till mars...

Det kunde varit ännu fler från Drammen i dagens SAIK. Linus Forslund lyckades aldrig ta en ordinarie plats i Sandviken och finns nu Bollnäs, och för några år sedan försökte man även värva försvararen Patrik Sjöström, som dock tackade nej och stannade i Örebro.

En slump? Knappast. Daniel Berlin och Linus Pettersson tillhör framtiden i SAIK och har därför haft mycket att säga till om när det gäller nyförvärv. De har ringt upp sina gamla landslagskompisar och lockat med en hall och ett lag som minst tar sig till SM-semifinal.

– De umgicks mycket med varandra redan då, minns Stefan Pherson.

Berlin, Pettersson, Edlund och Bäck är alla födda 1987, medan Erik Säfström är 88:a, och Pherson tog hand om grabbarna redan i P15-landslaget. Tiden i ungdomslandslagen kröntes sedan med guldet i P19-VM i Drammen.

Stefan Pherson har täckning när han kallar det för en extrem årgång. Tio av spelarna finns i dag i elitserien, övriga sex i allsvenskan.

– Ja, det är bara att titta på hur många som har blivit toppspelare, det är ju flera som redan är A-landslagskillar i tidig ålder. 82:orna och 83:orna var bra årgångar med Patrik Nilsson, Per Hellmyrs, Johan Andersson och en hel del andra, men sen var det blekt i några år.

– Jag tror att det är en lyckad grej av SAIK att samla gräddan av den årgången och får de bara behålla spelarna i några år har de en otroligt bra stomme att bygga laget kring.

Och Rättviksbon Stefan Pherson, som i dag inte tränar något bandylag utan mest följer sina egna barn på isen, tror att satsningen kan bära frukt redan i år.

– Jag lämnade in ett sånt tips härom dagen, där jag tippade SAIK som SM-vinnare. Får Christoffer Edlund ordning på målskyttet och de slipper skador i backlinjen så tycker jag att de har det bästa helhetsmaterialet, både framåt och bakåt.

Mer läsning

Annons