Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muhrén om ångest och sår

Ångesten bet sig fast som ett stort hål i magen, och Magnus Muhrén fick äta antidepressiva mediciner. Nu gör han sig redo för comeback i elitserien. Friskare, och tillfreds i tillvaron. Men såren efter skilsmässan med SAIK har inte läkt.

– Jag mådde extremt dåligt under sista året, jag ville bara bara därifrån, säger han.

Annons

Magnus Muhrén hade fullt upp – minst sagt. Han jobbade 75 procent som marknadsförare i SAIK, han hade eget företag vid sidan om, spelade elitbandy och blev 2001 även far för första gången. Till sist sa kroppen ifrån, sommaren 2005 – en månad innan han skulle åka till Moskva och proffslivet i Zorkij.

– Vi var i Kolmården, jag och Ida och barnen. Vi satt på bilsafarin när jag plötsligt drabbades av en otrolig ångest och allt svartnade, jag var på väg ut ur bilen. Jag hade mått dåligt en tid, men då tappade jag kontrollen, grejade inte vardagen längre, och jag avbröt det mesta just då.

– Jag är ju envis av mig och ville genomföra alla projekt jag hade på gång vid sidan av. Jag trodde jag var stålmannen, men det är svårt när inte kroppen och huvudet tillåter det. Hålet i magen, ångesten, är värst. Att gå runt och må dåligt utan att veta varför.

Muhrén började äta antidepressiva mediciner, något han även fortsatte med efter hemkomsten två år senare. Det var två struliga säsonger i Ryssland, med skador och hemlängtan.

Och när han väl kom hem igen var det ett helt annat SAIK.

– Allt jag ville när jag var i Ryssland var att komma hem och spela med mitt kära SAIK igen, men när jag kom hem kände jag inte igen mig. Föreningen var inte densamma längre, det fanns problem, och vad det lett till har vi ju kunnat se senare. Spelargruppen var inte heller densamma, flera hade slutat och nya stjärnor hade fötts, som tagit större plats medan jag varit borta. Min plats var inte lika självklar längre.

Magnus Muhrén säger att han var frustrerad långa perioder, och det kulminerade under den sista säsongen – vintern 2010.

– Det blev stökigt, och jag slog bakut i vissa situationer. Jag mådde extremt dåligt och orkade inte längre. Mitt i säsongen ville jag bara sluta, tvärt. Jag ville bara bort, och jag vet inte varför jag fortsatte egentligen.

Kände du dig ensam?

– Väldigt, väldigt ensam. I grunden kanske det är upp till mig själv att be om hjälp, men det var aldrig någon som frågade hur jag mådde. Depression är inget man pratar om, men jag är garanterat inte den enda som haft det.

Muhrén sa upp sitt kontrakt, när han mådde som sämst, och föreningen var i slutändan inte intresserat av ett nytt. Skilsmässan var oundviklig, konflikterna för många.

– Det är fortfarande en stor sorg, att det blev som det blev. Efter så många år sitter man väl ner och pratar med varandra, man vill inte läsa i tidningen att man inte är önskvärd längre. Det hade definitivt kunnat skötts bättre, vi hade kunnat skilts som vänner. Men det är väl som ett dåligt förhållande, det är svårt att skiljas.

Hur stort var ditt eget ansvar?

– Jag har min del i det hela också. Jag hade fullt upp med att bara överleva och orkade inte med de konflikter som uppstod och eftersom jag är hetlevrad och ibland styrs för mycket av mina känslor reagerade jag väldigt starkt på vissa händelser det sista året. Men jag kände mig extremt sviken av vissa personer. Jag vill inte nämna namn, men de vet vilka de är. Och jag vet att föreningen är större än enskilda personer, men de genomsyrar SAIK, och så länge de är kvar ser jag ingen möjlighet till försoning.

I Göteborg fick Magnus Muhrén hjälp av coachen Jonas Andersson, det ingick i paketet, som han själv säger. Kenth Hultqvist, tidigare förbundskapten och god vän till Muhrén, hade sett att allt inte stod rätt till.

– Kenth är Kenth, han är en god människokännare, vi har känt varandra länge och han jobbar ju med såna här saker. Han är lyhörd och angelägen om att hans adepter mår bra.

– Jag trivs oerhört bra i Göteborg, och jag är glad att jag valde helheten i stället för pengarna och jakten på SM-guld i en annan klubb.

Gais och SAIK möts i Göransson Arena 11 november, en match som Magnus Muhrén har blandade känslor inför.

– Väldigt blandade känslor. SAIK finns kvar i hjärtat och det kommer kännas oerhört konstigt, det fanns inte i min tankevärld att jag skulle spela i elitserien med något annat lag.

Gais spelar sin seriepremiär borta mot Sirius nästa fredag.

Mer läsning

Annons