Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”SAIK är mer gedigna i år”

Om någon ska kommentera Sandvikens AIK så är det väl Pelle Fosshaug vars Tillberga ställs mot svenska mästarna i Göransson Arena ikväll. 46-åringen har lagt klubban på hyllan och är nu förutom tränare även expertkommentator i TV4:s stora bandysatsning.

– Jag kan tycka att SAIK är gedignare så här långt i år än under mästarsäsongen, funderar Pelle.

Annons

Det säger han trots att Daniel Mossberg, Daniel ”Zeke” Eriksson och Michail Sveschnikov har lämnat laget och att han själv tippat Hammarby som guldvinnare.

– Klart att topparna var större med dom här gubbarna kvar i laget. När dom var bra så nåddes väldiga höjder. Men laget är jämnare nu och det jag har sett så är stabiliteten större, säger Pelle.

Så att några försvarsspelare saknas i kväll gör inte Tillbergas sak enklare enligt bandyprofilen.

– Nä, det tror jag inte. Dom spelade ju utan Jocke Bergman som libero hela försäsongen och sätter bara ner någon annan som kliver fram och gör det bra. Det finns bra ersättare.

Däremot flaggar han för att saknaden av Christoffer Edlund kommer att märkas mer ju längre säsongen går.

– Nu har dom hanterat det bra men att bli av med en som gör 70-80 mål på en säsong blir jobbig. Framför allt när vi kommer fram till slutspel och avgörande matcher. Då är han en matchvinnare som kommer att bli jobbigt av vara utan.

Någon speciell taktik har han inte hur man ska vinna mot SAIK. Men det kan bli frågan om att hålla ett extra öga på Daniel Berlin. Han är med på Fosshaugs ”bäst i världen-lista”.

– Definitivt. Nu har jag inte sett alla ryssar i år men han är i topp-3 alla gånger. Han är den enskilda spelaren i hela serien som betyder mest för sitt lag och är komplett. Han sätter upp sina lagkompisar, kan gå på egna genombrott och är oerhört bra defensivt. Det är möjligt att vi måste ha en gubbe på honom. Vi får väl se.

Själv laddade han inför SAIK-fighten genom att åka till Söderhamn och titta på Broberg mot Vänersborg.

Inte bara för ett stort bandyintresse och för att spionera på kommande motståndare utan för att jobba som expertkommentator.

TV4 sände säsongens fjärde bandyextra i går kväll.

– Det är svårt men riktigt roligt. Det är dessutom skoj att se hur mediavärlden fungerar. Det är mycket att tänka på och man blir yr i huvudet vissa gånger.

Tillsammans med Daniel Kristiansson ska Pelle lotsa tittarna genom hela bandysäsongen.

– Daniel har aldrig tidigare kommenterat bandy och det tar väl ett tag och utveckla ett samarbete. Men det går bättre och bättre tycker jag.

SAIK har han sett live två gånger. Villa och Hammarby på bortaplan där det har blivit två segrar för gästrikarna.

– Det kommer att bli jäkligt tufft men vi är i alla fall på uppgång efter att gjort allting alldeles för svårt. Vi var för utspridda och fladdrade runt alldeles för mycket i försvarsspelet i början. Nu är det mycket bättre.

Tillberga spöade ju Bollnäs hemma med 4–3 förra veckan vilket borde ha gett SAIK en varning. Det blir definitivt inte bara att ställa ut skridskorna.

Mer läsning

Annons