Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK tar täten in i framtiden - men Hammarby vinner?

Bandyfamiljen hade släktträff i går, några dagar före elitseriestarten.

Det brukar alltid vara mysigt; alla känner alla. Vi som skriver i tidningar, pratar i radio eller syns i tv får papper där vi kan gissa hur det ska gå och all upptänklig information – nu komprimerad på en cd.

Det går framåt.

Annons

sprit så det sprutade ur öronen, även om de flesta flaskor var urdruckna innan jag ens hade kommit in i branschen.
Men det går verkligen framåt.
Nu njöt jag av en kopp kaffe och en cheesecake med citronsmak – men undrade ändå vad alla hade fått i sig.

sett för många annandagsderbyn, snömatcher och SM-finaler – men jag hade först svårt att förstå det rus som bandyfolket gled omkring i när portföljerna hade beslagtagits.
Sedan slog tanken mig hårdare än en Patrik Nilsson-hörna.
Det var hall-ruset och det var teve-ruset.
Bandyn har under en lång tid av år snackat och snickrat – men nu verkar sporten vara på väg att flytta fram positionerna eller kanske just flytta in positionerna; Edsbyn var först, Västerås följde efter, Sandviken och Vänersborg ansluter – och på annandagen spelar Villa-Lidköping inomhus.
För det går framåt. Jag kände det, jag märkte det – ni som vill kommer att uppleva det.
Det finns en ny stolthet i den svenska bandyn, vi kan hoppa groda över vad som ibland händer internationellt, som känns spännande.

ta emot när man jobbar på en lokaltidning, det skrivna ordet är ju i alla fall kung – men teve betyder mycket, eller rättare enormt mycket för idrotten.
Inte den där linslusvulgära jakten på tevetid, där ordföranden/ledaren/spelaren glatt sätter på sig lösmustasch och partyhatt bara för att synas i rutan.
Men det stadiet har utvecklingen passerat, och i stället finns det en slags värdighet över olika tevekanalers önskan att tillfredsställa kunskapssugna, spänningsintresserade idrottsnördar.
Canal+ visade vägen när man med fem-tio-femton kameror började visa allsvenska fotbollsmatcher ur maximalt antal vinklar.
Fotbollen, hockey, innebandyn – och bandyn är nu på väg att få en vettig tevebild. Bollen syns, vi kan sluta lalla om sånt, och reportrar och expertkommentatorer (Anders Jakobsson i fyran) är pålästa och kunniga.

här bandyexplosionen finns Sandvikens AIK med den läckraste bandytröjan med S-märkningen.
Sju av 14 tränare säger Sandvikens AIK när det gäller var guldet ska hamna. Fem säger Hammarby IF, två säger mästarna Västerås SK.
Ingen säger Edsbyn.
Det var mycket ovanligt.
Själv har jag dubbla långkalsonger, korsar fingrarna och gör som Ola Grönberg och säger tvärt emot vad jag alltid sagt...och jag säger Hammarby.
Hammarby kan bli det sista bandylag som vinner SM-guld som inte har en hall. Det finns enormt skickliga spelare i laget, det är Nilssonfyllt och det är Stefan Karlssonlett.
Men faktiskt – mer ovisst än så här har det sällan varit i svensk klubbandy.
Det är att gå framåt, det också.

den stora bandyträffen i Stockholm? Jag är väl lite mer lättroad än den betydligt mer världsvane kollegan Hägerborn, och skrattade åt åtminstone ett uttalande som varje tränare gjorde (utom Vänersborg av nån anledning, ser jag i anteckningsblocket).
Det är möjligt att någon hade suttit uppe hela natten och skrivit oneliners åt tränarkåren (men glömt Vänersborg).
Men tränare efter tränare paraderade förbi vid intervjumikrofonen och verkade verkligen längta till premiären (möjligt att Vänersborgs tränare också gjorde det)...även Haparanda-Tornios Jukka Ohtonen som var mer orolig över liggsår än andra skador med tanke på alla långresor och nattåg som väntade.

Göransson Arena, inte Göranssons Arena eller Göranssonska Arenan. Jag skriver detta på allmän begäran, och såg till min fasa att det står fel även i den officiella bandykalendern.
Göransson Arena.
Snyggast i världen. Byggd med pengar från Göranssonska stiftelserna, som bildades av ättlingar till Göran Fredrik Göransson – en av grundarna av Sandvik (först Sandvikens Jernverks AB) och den som fick ordentlig kläm på Bessemermetoden.

Mer läsning

Annons