Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio höjdare under första dagen av World Cup...

Annons

1 Då SAIK spelade en tidig match (matchstart 10.05), ordnade SAIK så att skolungdomar fick komma till matchen och gå in gratis, för att höja publiksiffran. Ett initiativ som lockade upp mot 500 ungdomar. Andreas Strömberg, 16 år, som går på Nationella Programmet på Bessemer, tyckte att det var roligt att få chansen att gå på bandy. – Det var jätteroligt och det var en spännande match, sa Andreas som dock var lite besviken över slutresultatet, 4–5. – Ja, det var tråkigt. Blev lite sur faktiskt. Men jag tror att SAIK vinner dom andra matcherna.

2 Matchen Villa-Edsbyn var på förhand en match som skulle kunna bli riktigt sevärd. Det blev den också. Full fart från början. Målchanser. Fina individuella prestationer och vackra mål. Edsbyn, med en hel drös unga spelare imponerade och man hade bra koll på Johan Andersson och de andra fartåkarna i Lidköpingslaget i 50 minuter. Men sedan kom Villa i gång och vände matchen till seger med 4–3, efter bland annat två mål av Daniel Andersson. En imponerande vändning.

3 Erik Säfström i SAIK har lovordats under hela försäsongen och nu fick han chansen att visa sig inför hemmapubliken. Och Erik kommer att bli en sevärd spelare under säsongen. Var den spelare i SAIK som visade mest vilja i förlustmatchen mot Jenisej. Var också riktigt nära att göra ett mål på en vacker soloprestation.

4 Invigningen. Den höll högre klass i år än förra året och det bjöds på trummor, blåsorkester och konståkningsklubben, Brinka stod för isunderhållning. I år fick Arne Eklöf som vanligtvis sjunger samtliga nationalsånger, lämna ifrån sig den svenska till Åshammars-grabben Filip Ström. 14-årige Filip gjorde en mycket strong insats.

5 Under fyra dagars World Cup ser man många bekanta ansikten som år efter år kommer till turneringen. En av dem är Torbjörn Lindqvist, uppvuxen i Ljusdal, som driver en bandysida på nätet. Hans World Cup historia börjar i barnvagnen 1975 och ett av hans första minnen från World Cup är piroger! – Det var mamma och pappa som stod och sålde piroger och jag var väl runt 2–3 år då, säger Torbjörn som har många minnen från World Cup. Ett har fastnat lite extra: – Det var inför finalen 2000 då det snöade så mycket att man kallade in publik för att hjälpa till att skotta och en av dem var Arne Giving, då generalsekreterare i bandyförbyundet. Det säger lite om mentaliteten hos bandyfolk. Då Torbjörn kommer från Ljusdal så är hans åsikt om var cupen ska spelas, ganska så solklar. – Det är klart att jag tycker att cupen ska spelas i Ljusdal. Det är där den hör hemma.

6 Förra året så hoppade Ljusdal av World Cup, då man ansåg sig inte ha tillräckligt starkt lag. I år är man med igen och i den första matchen på hela turneringen mot Dynamo Moskva gjorde man en strong insats. Man förlorade bara med 2–6. Ljusdal kommer med säkerhet tillhöra toppen i den norra allsvenskan.

7 Broberg och Västerås bjöd på dramatik. I en stundtals lite gring match så såg VSK ut att ta hem segern då Jonas Nilsson gjorde 3–2 med knappa fem minuter kvar. Men Brobergs nyförvärv, Jocke Hedqvist dunkade i sedvanlig stil in en hörna med knappa två minuter kvar. Men VSK gjorde minuten senare 4–3. Men det stannade inte vid det. 53 sekunder senare kvitterade Broberg och sedan vann man den efterföljande straffläggningen.

8 Att World Cup är stort i Ryssland märker man om inte annat på pressläktaren. Det livesänds matcher på nätet. Det filmas och gesterna är yviga. Runt ett 40-tal journalister sägs vara på plats – och nog tar dom plats alltid. På pressläktaren finns det en rysk sida och en svensk.

9 Bollnäs Flames anordnade inga resor till World Cup i fjol. Men till i år har man ändrat sig. Tre-fyra bussar väntas till nattmatchen mot SAIK. Efter semifinaltriumfen i mars, kanske Göransson Arena har blivit något av ett andra hem för Bollnäs Flames. Spelarna i Bollnäs behövde inget publikstöd i sin första match mot Helsingfors, där man vann med 6–0 i vad man kan kalla ett träningspass. Mikko Lukkarila gjorde fyra av målen och tog täten i skytteligan.

10 Hammarby, fjolårets cupsegrare, gick in i turneringen på torsdagskvällen och ställdes mot hårdsatsande Kazan, med bland annat Daniel Eriksson i laget. I en match som kanske inte höll den bästa klassen med tanke på det spelare som fanns på planen, vann Kazan med 3–1. Vad värre var för Hammarby, så skadade sig Jepser Ericsson svårt. Ett inre ledband spekuleras det om. Illa för Hammarby som har haft många skador under försäsongen.

...och dagens FELSKÄR

Mitt under Sirius-Stabaek gick brandlarmet i arenan och matchen fick brytas. Samtliga fick lämna arenan och när brandkåren kom, kunde man konstatera rökutveckling i en av kioskerna. Det var dock aldrig någon riktig fara för brand men ett brandalarm är ju aldrig lustigt.

Mer läsning

Annons