Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stjärnvärvningar till Skutskär: "Tjejerna är inte vana vid att nån vill satsa på dom"

/
  • Alina Zinkevitch från SAIK är nu också klar för moderklubben Skutskär.

Stjärnvärvningarna till Skutskär fortsätter. Nu är också Alina Zinkevitch och Hanne Gezelius från SAIK samt Hammarbys lagkapten Emelie Timan klara.
Ändå är det ingen dyr satsning från klubbens sida – det nya damlaget kostar ungefär som herrlaget i division 1.
– Men det verkar som att tjejerna inte är vana vid att nån vill satsa på dom, säger Skutskärs sportchef Kent Hockman.

Annons

Om Skutskärs tre första nyförvärv Malin Andersson, Camilla Andersson och Linnea Gunnarsson var färdiga VM-guldmedaljörer är den senaste trion, som också skrivit treårskontrakt med klubben, spelare som bankar på landslagsdörren.

Alina Zinkevitch, 22 år, vänder hemåt igen eftersom hon har Skutskär som sin moderklubb.

– Det är jätteroligt att det händer nåt i Skutskär igen tycker jag, det har varit lite tyst därifrån ett tag. Jag är sugen på att prova något nytt och eftersom det är min moderklubb som satsar är det naturligt att också jag vill vara med om det, säger Alina Zinkevitch.

Skutskär började skissa och budgetera för sin damsatsning redan för ett år sedan, och enligt Kent Hockman är det inga summor som riskerar klubbens ekonomi. Tvärtom, damsatsningen är ett led i att visa för Älvkarleby kommun att man finns, och att man menar allvar. Förhållandet mellan klubben och kommunen har varit frostigt, minst sagt, och dispyten kring isbanan slutade till sist i att Skutskär finansierade den konstfrusna ispisten helt på egen hand.

Nu står man inför nästa etapp, att bygga en hall, och då behöver man kommunen med på tåget. Det nya damlaget, som också varit ett önskemål från kommunens sida, är ett bra sätt att sätta Skutskär på bandykartan igen.

– Halva finanserien är klar i dagsläget, och inom några få år, 2018 eller 2019 kanske, gissar jag att hallen står färdig. Det blir ingen Göransson Arena direkt, men tak och väggar som skyddar för väder och vind, säger Kent Hockman.

Efter att klubbens satsning på damlaget blivit känd har han blivit uppringd av ett flertal elitseriespelare som själva hört av sig och varit intresserade av komma till Skutskär.

– Det är alltså så här lite som krävs för att få ett bra damlag, och det verkar som att tjejerna inte är vana vid att nån vill satsa på dom. Bara en sån sak som att vi erbjuder reseersättning till träningar, som är en självklarhet i herrlaget, väcker förvåning bland spelarna. Det har de inte fått där de varit förut.

SAIK har nu på kort tid tappat fyra av sina tongivande spelare till Skutskär, plus att veteranen Sofia Rådman lägger av, men Alina Zinkevitch hoppas att Skutskärs satsning samtidigt inte innebär slutet för SAIK:s damlag.

– Det hoppas jag verkligen inte. Ingen av oss vill det, dambandyn behöver så många starka lag som möjligt.

Har ni inte känt samma uppskattning där?

– Både och, visst har man känt sig omhändertagen. Men när Skutskär så tydligt visar intresse och man känner sig eftertraktad är det klart det lockar, i Sandviken har det mer rullat på och det har varit givet att man ska fortsätta. Men jag har inget ont att säga om föreningen.

Kent Hockman har i takt med att nyförvärven trillar in också slutat hymla med vad målet är – det är SM-guld som hägrar. Skutskär tog guld på herrsidan 1944 och 1959, i en legendarisk final mot Västerås som länge också var publikrekord i svensk bandy med 28 848 åskådare på Stockholm Stadion.

Mer läsning

Annons