Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13:e gången för SAIK-supportrarna från Ockelbo

/

Det finns många olika vårtecken. Ett av dessa är SM-finalen i bandy. Och nu när SAIK för femte året i rad spelar final, så är också ett glatt gäng från Ockelbo på plats för att stötta laget. För trettonde gången.

Annons

Sedan 1996 så har det gått en buss från Ockelbo med supportar till SAIK-finalerna och researrangören, Janne Olsson berättar varför det är så roligt att besöka en SM-final.

– Det är ju en häftig upplevelse och en rolig dag där man får umgås med kompisar och titta på bra bandy. Man går liksom och ser fram emot den här dagen.

Ja det hela började alltså för nästan 20 år sedan när ett 30-tal SAIK-supportrar från Ockelbo gjorde resan ner till Uppsala. Det blev förlust men året efter minns Janne väldigt väl. Det första guldet.

– Jag minns nästan hela dagen. Att vi åkte tidigt på morgonen och stannade redan efter en kvart för att käka frukost vid Medskogssjön (15 km från Ockelbo) och sedan på matchen så var det ruskigt spännande med SAIK i ledning och Västerås som träffade ribban i slutet och sen hade vi riktigt roligt i bussen hem, skrattar Janne och minns speciellt en spelare från den matchen:

– Kommer ihåg att jag var grymt imponerad av Hans Åströms skridskoåkning. Han for fram som en blixt.

Sedan har resorna alltså bara fortsatt. Som mest så har man varit uppåt 35 stycken. På senare år så har man också stannat i Sandviken och Gävle för att plocka upp folk. Janne Olsson är den som ordnar med att boka buss och det har han inget emot. Tvärtom faktiskt.

– Det är bara roligt att fixa lite och det är inget betungande alls. Det var värre förr när det skulle ordnas. När man skulle köa för att köpa matchbiljetter. Då var det lite pussel för att få ihop det. Nu får ju var och en fixa biljett själv, så då är det ju en ganska lätt uppgift att ordna fram en buss, skrattar Janne.

En hel del episoder har ju också hänt genom alla åren. 2011 startade inte bussen efter ett stopp för bandyfrukost i Gävle och paniken bland passagerarna spred sig. Många började kolla upp andra alternativ för att ta sig vidare. Som tur var så fanns det motorkunniga med på bussen och resan kunde fortsätta.

Och bandyfolket är ju känt för att vara ett trevligt sällskap så på den här bussen får man heja på motståndarna också, även om man får räkna med mycket tråkningar.

– Vi har en VSK-are med oss i år. Får väl hoppas att det är vi som är gladast på hemresan, säger Janne och fortsätter:

– Det är ju i stort samma gäng som åker alla år så det blir ju en gemenskap av det . Man käkar lite på vägen ner och surrar med varandra. Det är en lång och rolig dag helt enkelt.

Tolv resor har gett sju guld. Men hur går det på lördag då?

– Det blir nog en spännande match. Västerås ser ju ruskigt bra ut. Men SAIK:s vändning mot Hammarby var ju enorm så jag tror nog att SAIK vinner med uddamålet eller efter förlängning. Men det är verkligen ovisst, spår Janne.

Något som inte är ovisst det är att på lördag förmiddag rullar Ockelbobussen i väg för trettonde gången och det är med guld i sikte.

Mer läsning

Annons