Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Är slutspel viktigare än 100-årig historia?"

/

Bandypuls krönikör Tobias "Zocke" Johnsson vill se förändringar i bandyns ekonomiska tänk.

Annons

Hammarby var först ut och idag kom Sirius. Ekonomin sviktar i föreningslivet, men jag är inte säker på att det är sämre tider som ligger bakom.

Jag tror snarare att kraven på en sund ekonomi gjort att fakta hamnar i dagens ljus. Tidigare kunde klubbarna mörka röda siffror med diffusa lösningar för att lösas i framtiden. På sätt och vis blir faktiskt aktualiseringen av dessa frågor nu ett friskhetsbevis för sporten.

Sedan är det givetvis vare sig kul eller bra om elitföreningar hamnar under hot om konkurs eller indragen elitlicens. Detta är dock något som klubbarna själva ansvarar för. Utan att stå med några som helst pekpinnar är jag ändå starkt frågande till hur många idrottsföreningar, oavsett sport, gör budgetar som äventyrar klubbar med lång historia för att nå kortsiktig framgång.

Är ett slutspel ett år mer värt än en hundraårig historia? Skeptisk.

Pelle Fosshaug sade en viktig sak när vi satt och diskuterade hur vi skulle satsa i Tillberga för några år sedan. "Det är för många som stirrar på den där SM-finalen. Det är bara en dag om året. Det är väl viktigare att vi gör bra saker de andra 364 dagarna? Gör vi det bra får finalen bli en bonus".

Vi satt nämligen i samma båt som många föreningar gör i dag. Ett kämpande för ekonomin där man vände varje krona för att få ett så slagkraftigt lag som möjligt.

Lösningen blev att städa undan spelare som kostade mer än de kanske smakade och i stället satsa på egna produkter. Vi har anställt två stycken i föreningen efter det för att bygga ekonomi och skapa en organisatorisk grund.

Givetvis tråkigt ur ett kortsiktigt sportsligt perspektiv, men vi förlikade oss med tanken att det vi gör i verksamheten måste styra vår budget – inte jakten på kortsiktig framgång. Gör vi det bäst 364 dagar om året kommer SM-finalen vara en bonus i framtiden.

Klubbarna måste förstå att värvningen av en bra säljare, på sikt, är mycket smartare än en bra forward. Rekryteringen av en driven marknadschef i år kan ge ekonomi till tre spelare nästa år. Och så vidare.

Vill vi bli mer professionella och göra spelarna till proffs måste vi börja i rätt ände. Vi kan inte fortsätta svälta ihjäl oss organisatoriskt till förmån för kortsiktig framgång på isen.

Även om det är förhållandevis låga ersättningar inom bandyn är det nog dags för spelarna att stå tillbaka ett till två år. Det är inte för att de inte är värda mer ersättning, det är för att klubbarna måste ges möjlighet att skapa mer ersättning.

Tillsammans kan spelare och klubbar höja nivån inom bandyn. Något som jag tror ligger i allas intresse.

Mer läsning

Annons