Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlins revansch – efter hårda kritiken

/

Daniel Berlin första säsong som motor i Bollnäs är förbi.
Han krönte vintern med att utses till VM:s bästa mittfältare.
Nu skickar han en passning till de som ifrågasatte hans klubbval förra våren.
– Jag fick så mycket skit över att jag gick till ett dåligt lag, men så mycket kan jag ju inte ha gått ner mig, säger 28-åringen i en längre intervju med Bandypuls.

Annons

Det har gått en och en halv månad sedan Bollnäs åkte ur mot SM-vinnaren Västerås SK i kvartsfinal.

Sedan dess har Daniel Berlin, bland annat, förlorat en makalös VM-final mot Ryssland – och gått ner sex kilo på fem dagar.

– Jag åkte på jordens magsjuka efter VM. Nu är jag på benen igen, men jag var helt däckad. Barnen var magsjuka under VM och jag trodde att de var friska när jag kom hem, men så var det tydligen inte, säger mittfältaren med ett skratt.

Har du kunnat smälta förlusten i VM?

– Så länge man inte tänker på det i alla fall. Jag brukar inte tycka att det är så jobbigt med förluster egentligen, men det där sved rejält. Det hade varit stort att få vinna i den hallen (Erofey Arena) och med matchen som vi gör i 85 minuter, säger han och fortsätter:

– Och mot ryssarna som också var så bra. Båda matcherna mot Ryssland är nästan de två tuffaste som jag spelat, med den farten som var.

Daniel Berlin värvades, tillsammans med Per Hellmyrs, under uppmärksammade former till Bollnäs från Dynamo Moskva förra våren. 28-åringen ser tillbaka på ett bra första år i klubben.

– Det har varit en skitrolig säsong för min del. Jag ville göra något nytt efter SAIK och Dynamo (Moskva) och det har jag verkligen fått vara med om, säger han.

– Folk har verkligen uppskattat det vi gjort och försöker göra. Jag märker också i laget att spelarna tycker det är roligt att man är där och försöker driva framåt. Och det är det jag vill. Jag vill inte bara komma och träna och åka hem. Jag vill att alla, och hela laget, ska bli bättre.

När Daniel Berlin summerar säsongen pratar han om en stark försäsong och en lite besvärligare start på elitserien innan laget hittade rätt. Spelmässigt var det okej, menar han, men sett till poängen i serien hade det kunnat vara bättre.

Efter två direkt svaga matcher (2–12 och 2–7) mot VSK i serien ruskade Bollnäs om Mesta mästarna i kvartsfinalserien. 1–3 i matcher, varav två förluster i förlängning, innebar dock respass och säsongsslut.

– Vi höjde oss rejält och gav dem en rejäl omgång. Jag tycker att de fick anpassa sig mer efter oss än vad vi fick göra för dem. Men VSK vann ändå rättvist på att de var lite tyngre än oss.

Är du nöjd med din egen insats på isen?

– Helt okej ändå. I landslaget försöker jag sätta i gång många andra spelare, men i Bollnäs är det lite mer att vara med och försöka avsluta anfall. Det kanske inte är vad som är optimalt för mig, men Jocke (Forslund, tränaren) vet vad som är bäst för laget, säger Daniel Berlin.

– Men jag gjorde min bästa säsong målmässigt och poängmässigt, det är jag nöjd med. Men jag känner att jag har mer att ge och den sidan kan jag fortfarande utveckla.

Karriärens hittills bästa poängskörd i elitserien och utmärkelsen som VM:s bästa mittfältare ser Daniel Berlin som något av en revansch. I samband med övergången till Bollnäs, som slutade tia säsongen innan, förra året fick han ta emot många starka reaktioner.

– Jag fick så mycket skit för att jag gick till ett dåligt lag i våras, att jag skulle gå ner mig och så. Men så mycket kan jag ju inte ha gått ner mig i Bollnäs när man blev utsedd till VM:s bästa mittfältare.

Han fortsätter:

– Och Westh (Andreas) blev VM:s bäste försvarare. Det är ett tecken på att det går att utvecklas i Bollnäs. Det handlar inte om vilket lag man hamnar i. Det handlar om drivet som vi spelare har.

Har du redan nu börjat fundera på nästa säsong?

– Det går tankar hela tiden. Man pratar med spelare, ledare – det pågår en process hela tiden, vad vi ska göra och vad vi kan ändra på. Redan nu känns det som att vi ligger längre fram i förberedelser och tänk. Fler spelare ligger före och såg väl förra säsongen vad som krävs av alla.

Klubbchefen Robert Lindgren pratar om "Arlandaraka" treårskontrakt för dig och Per Hellmyrs. Trots detta har det ryktats en del om dig och SAIK?

– Haha, Arlanda, ja. Jag pratar väl med SAIK då och då, jag har ju spelat där nästan hela livet. Jag har en god relation med dem. De har hört sig för om nästa säsong, men jag gjorde tidigt väldigt klart för dem att jag ska spela i Bollnäs.

Är du inställd på att fullfölja de tre åren?

– Ja, just nu är jag det. Jag har inte tänkt något annat. Så länge drivet finns runt ledare och spelare i föreningen, då finns det driv hos mig också.

Du, det ryktas om att dina tidigare lagkamrater Christoffer Edlund och Patrik Nilsson är aktuella för Bollnäs – trots kontrakt med SAIK. Vad tror du om det?

– Det tror jag inte är möjligt. De har väl kontrakt med SAIK och jag tror inte att SAIK tänker göra sig av med dem. De har ju knappt lag de heller, säger han med ett skratt.

Hur ser vardagen ut nu efter säsongen?

– Jag har inte börjat träna ännu. Jag kom ju hem från VM och fick sjukdomar, så det är först nu som man har fått vila. Jag vilar ett tag till innan jag smygstartar lite, säger Daniel Berlin, som pendlat till Bollnäs från Sandviken hela säsongen.

Men du kommer inte åka upp till Bollnäs dag ut och dag in för att träna barmark?

– Nej, jag lägger den energin på hösten och vintern och tränar mer själv i vår, men under styrning av Bollnäs.

Mer läsning

Annons