Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodin lämnar SAIK för Kalix: "Folk kanske undrar vad jag håller på med, men..."

Han lämnar ständiga guldkandidaten Sandviken för kvallaget Kalix. Men för Abbe Bodin blir flytten till Norrbotten en nystart på karriären. – Folk kanske undrar vad fan jag håller på med, men för mig känns det här skitbra, säger 23-åringen.

Annons

LÄS ÄVEN: Klart: SAIK-målvakten klar för Kalix

För några veckor sedan blev det officiellt att målvakten Abbe Bodin lämnar Sandviken efter åtta säsonger. Tidigt på måndagen satte han sig i bilen upp till Kalix där han under tisdagsförmiddagen presenterades som klubbens första nyförvärv för säsongen.

Han värvas till Kalix som ersättare för Björn Hellman, som tidigare i våras blev klar för allsvenska Borlänge. Att byta SAIK mot Kalix kan på pappret tyckas dumdristigt, men för Abbe Bodin är steget naturligt.

– Jag är jättenöjd, men jag förstår att folk i min närhet tycker att det är jobbigare med tanke på distansen. Jag träffade grabbarna i laget i går och det kändes fantastiskt bra, säger han i bilen på väg hem till Sandviken.

– För utvecklingen är det här bästa möjligheten för mig. Jag har större chans att få mer speltid och jag kommer få mycket att göra i matcherna. Jag är jävligt taggad.

Mars 2015. Abbe Bodin deppar under SM-finalen i bandy mellan Sandvikens AIK BK och Västerås SK.

Bakom övergången till Kalix ligger flera timmars samtal med Patrik "Palle" Rönnqvist som är en del i klubbens sportgrupp. Enligt Abbe Bodin klaffade det redan vid första samtalet.

– "Palle" har haft stor inverkan i det här och gett mig otroligt mycket energi. Han har inte behövt övertala mig, det är det här jag vill göra. Som sagt, folk kanske undrar vad fan jag håller på med, men för mig känns det här skitbra.

Abbe Bodin och Kalix har varit muntligt överens sedan "nån vecka sådär", men det var först på måndagen som ettårskontraktet signerades. I början av augusti flyttar han upp till Norrbotten. Sambon Alina Zinkevitch, som spelar i Skutskär , har fått nytt jobb och blir kvar i Gästrikland.

Vid sidan av bandyn hoppas Abbe Bodin i första hand studera. Om han inte antas till kurserna kommer klubben att fixa ett jobb åt honom.

Hur känner du inför flytten till Norrbotten?

– Att bo där blir inget problem, det är väl att själva flytten blir en helt annan grej. Man lastar på släpvagnen i Sandviken och är framme tolv timmar senare.

Med Abbe Bodin har Kalix sex spelare under avtal inför nästa säsong, men enligt nyförvärvet är kontraktsläget betydligt ljusare internt än utåt.

– Jag vet hur läget är, det sitter inte på pappret än bara, och jag vet vilka nyförvärv de är intresserade av. Jag får inte säga några namn, men kommer de ser det bra ut. Sedan kommer vi inte att spela SM-final, men jag tycker det ser bra ut.

Kort efter säsongen som gick var Abbe Bodin, som under nästan hela säsongen var tvåa bakom Martin Falk, hård i sin kritik mot Anders Jakobsson och Thony Lindquist, som dagarna innan hade lämnat sina tränaruppdrag. Målvakten menade bland annat att de skött målvaktssituationen "på ett helt odugligt sätt".

Med vilka tankar lämnar du SAIK?

– Känslorna tog över lite i den intervjun och det blev lite förstorat. Jag var irriterad, allt var negativt och vi hade åkt ur (mot Västerås SK). Men jag står fortfarande fast vid en del och tänker inte be om ursäkt, säger Grängesbergssonen, som i stället säger tack och hej med vad som närmast liknar en kärleksförklaring.

– SAIK är inte min moderklubb, men jag har spelat där i åtta säsonger. Klart jag känner en stor kärlek. Jag har en stor vänskapskrets med några spelare som jag varit med hela tiden. Det är det jag kommer tycka är jobbigast, de betyder mycket. Men med facit i hand platsar jag inte i SAIK. Det var dags för mig att gå vidare och då gjorde jag det.

Abbe Bodin stod två SM-finaler för Sandviken. 2014 blev det guld på Friends Arena när Sandviken slog Västerås SK med 5–4. 2015 fick VSK sin revansch och vann med 6–4 på Tele2 Arena.

Mars 2014. Abbe Bodin badar med Magnus Muhrén efter att ha slagit VSK med 5–4 i SM-finalen på Friends Arena.

Mer läsning

Annons