Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dammluckorna öppnas och himlen trillar ner"

/

SAIK-ikonen Daniel "Zeke" Eriksson fixade SM-guldet - med karriärens sista skott.

Annons

För Bollnäs kommer finalen den 21 mars 2011 för alltid handla om det stulna guldet, för SAIK handlade det om Zekes zköna zlut. Veteranbacken fick, precis som Anders Jakobsson 1997 och senare Magnus Muhrén 2014, det perfekta slutet.

Först tände han SAIK-supportrarna med ett samurajtal som innehöll den kärnfulla formuleringen: "Ensam är vi stark, tillsammans är vi oslagbara". Och sedan avslutade han alltsammans, och satte punkt för en lång och framgångsrik karriär, med att valla in ett frislag i förlängningen.

– Efter lång och trogen tjänst avslutar han med ett skott i arslet. Jag tycker det är väldigt passande, sa backkollegan Linus Pettersson till Arbetarbladet och Gefle Dagblad efter matchen.

– Det är som om dammluckorna öppnas och himlen trillar ner, på en och samma gång, beskrev "Zeke" själv sina känslor.

I Bollnäslägret användes termer som rån och skandal, sedan man fått ett avgörande mål bortdömt för offside i slutet på matchen.

För SAIK var det både lättnad och glädje. Efter Magnus Muhréns infekterade uttåg hade man värvat Misha Svechnikov, och stoppat en Rysslandsflytt för Daniel Mossberg, trots att klubben egentligen inte hade råd. Ekonomin var körd i botten, men med ett drömlag på isen var guld det enda som räknades.

Finalens store man var annars Daniel Berlin, som var majestätisk i andra halvlek när SAIK hämtade in ett 4–2-underläge.

Bollnäs–SAIK 5–6 e förl, 5–5 vid full tid (3–2)

Målen: 0–1 (13) Misha Svechnikov, 1–1 (21) Anders Spinnars, hörna, 1–2 (25) Mikko Aarni, 2–2 (38) Per Hellmyrs, 3–2 (46) Per Hellmyrs, hörna, 4–2 (49) Linus Forslund, 4–3 (52) Daniel Berlin, 5–3 (57) Linus Forslund, 5–4 (60) Christoffer Edlund, straff, 5–5 (65) Christoffer Edlund, 5–6 (93) Daniel Eriksson, frislag.

MER NOSTALGI

Edsbyn till England – och Granberg slutar?

Stridsvagnen, eller skogsbranden, Södergren

En frälsare anländer

När Lampinen lämnade för hälsingerivalen

Det efterlängtade SM-guldet

När isen brast i Forsbacka

Mer läsning

Annons