Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hänger på Falk i SAIK-målet

/
  • 19-årige SAIK-målvakten Martin Falk gör sin första seniorfinal. Här tränar han med den bollskjutare som SAIK använder i sin målvaktsträning.

I fjol fick Abbe Bodin hoppa in med kort varsel – och gjorde sitt livs match.
I år är det Martin Falks tur att finaldebutera i SAIK-målet.
– Det spritter i benen, jag vill bara att det ska dra i gång, säger SAIK:s unga målvakt.

Annons

Han är fortfarande 19 år, några veckor till, och bara några månader äldre än Erik Pettersson. På båda vilar ett stort ansvar. Pettersson ska göra mål, Falk ska rädda så mycket som möjligt.

Men nervös? Det verkar inte ligga för SAIK-målvakten.

– Nä, jag tycker bara att det ska bli jäkligt kul, och helst vill jag att det ska dra i gång så snart som möjligt. Jag tycker inte att man ska göra för stor grej av det, det är då nervositeten kommer. Jag försöker se det som vilken match som helst, säger Martin Falk.

Det är lätt att säga, men det är verkligen inte vilken match som helst. Det är en SM-final i bandy.

I fjol var det Abbe Bodin som vaktade målet mot Västerås, och han kastades in med bara två dagars varsel när Pasi Hiekkanen blev skadad. Bodin var säkerheten själv, och en av finalens främsta spelare.

Nu har han fått följa hela slutspelet från sidan om, när SAIK-ledningen valt att satsa sina kort på Falk.

– Jag tror Martin är kyligare än vad jag var. Jag var väldigt nervös, och skillnaden är att han vetat om ganska länge att han skulle stå i finalen, om vi gick dit. Och han har ju inte gjort en dålig match på en månad känns det som, han har varit otroligt säker, säger Abbe Bodin.

Hur känns det för dig, som gjorde en så bra final i fjol, att inte få vara med den här gången?

– Det är klart att det är tungt att inte få spela. Men man får ta den roll man blir tilldelad, och min roll har varit att stötta de andra. Och ändå förbereda mig som om jag skulle spela, det var kort varsel i fjol och saker kan hända.

Martin Falk har stått i två raka juniorfinaler, och vunnit båda. Först med Vänersborg, mot SAIK (8–1) och sedan med SAIK mot Nässjö (10–5). Under säsongen har han vaktat målet båda gångerna när SAIK mött just finalmotståndaren Västerås, med en vinst och en förlust som facit.

– Matchen vi vann borta var min bästa match på hela säsongen, och det känns självklart skönt att ha det med sig. Förlustmatchen var svårare, och konstig, det kom mycket skott i fel höjd. Men hela laget gjorde en svag insats då, säger han.

SAIK tränade på fredagen, och Martin Falk kunde konstatera att isen var betydligt hoppigare än vad någon hade tänkt sig.

– För mig som målvakt spelar det inte så stor roll, det skulle vara om det kommer isare. Det betyder mer för utespelarna.

Under kvällen gick han igenom målvaktstränaren Lars Reuterhälls rapport om skyttarna i Västerås. Den innehåller information om var hörnorna ofta slås, och hur anfallarna oftast väljer att avsluta.

– Det blir lite pluggande, men det är det värt. Det är bra att veta såna grejer, samtidigt som man inte får bli för styrd av det. Jonas Nilsson, Johan Esplund och Ted Bergström, det finns duktiga anfallare i Västerås.

Hur vill du helst ha det, mycket eller lite att göra?

– För egen del vill jag hellre ha mycket att göra, men för lagets skull vore det bästa total dominans och noll avslut från Västerås.

Mer läsning

Annons