Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lomanov lurade SAIK på titeln: "Vi måste kunna kräma ur mer"

/
  • Sergej Lomanov gjorde två mål precis som 2011 när Jenisej också besegrade SAIK i World cup-finalen.
  • En besviken Christoffer Edlund, lagkapten i SAIK, skrinnar fram för att att ta emot silverbucklan och checken på 60 000 kronor.
  • Linus Forslund blev pappa för första gången, mitt under World cup, och har åkt skytteltrafik mellan förlossningen och Göransson Arena under helgen.

SAIK jagade första World cup-titeln på hemmaplan.
I stället blev det en rejäl käftsmäll och 0–5 mot Jenisej.
– Tyvärr är vi inte nära, vi ska kunna kräma ur mer än så här i en final, säger SAIK:s lagkapten Christoffer Edlund besviket.

Annons

Han är tillbaka i Sandviken efter ett år just i Jenisej och visste mycket väl vad det handlar om när man möter det ryska motståndet – att få första målet.

Men det var det storstjärnan Sergej Lomanov som gjorde, på volley dessutom, och det ryska mästarlaget kunde bekvämt dra sig tillbaka och inrikta sig på kontringar. Ett lite energilöst SAIK hade inte verktygen för att dyrka upp det försvaret, och gradvis rann matchen dem ur händerna sedan Lomanov även skjutit 2–0 i början av andra halvlek.

– Vi har problem att skapa målchanser. Det känns som vi är med i matchen, men vi orkar inte riktigt. Usch, det är riktigt tungt det här, säger Edlund, som kramades om lite extra av sina forna lagkamrater när de skulle tacka för matchen efteråt.

Han och SAIK-spelarna var förberedda på att Jenisej skulle backa hem och försvara sig, men ändå inte riktigt i den omfattningen.

– Nej, de var ännu mer defensiva än vad jag hade trott på förhand, och blir självklart ännu lägre när de får 1–0 med sig. Men vi har inget att skylla på, i en World cup-final måste vi kunna kräma ur mer än så här.

– Vi hade bestämt oss för att vinna den här gången, och hade fina bilder med oss från semifinalvinsten mot Västerås, säger Christoffer Edlund.

Precis som i kvartsfinalen mot Broberg hamnade SAIK i underläge mot Västerås, men vände 0–1 till seger med 2–1 och bröt en negativ trend med fyra raka matcher mot VSK utan någon vinst som sträckt sig över Svenska cupen, försäsongspremiären, SM-finalen och mötet i Göransson Arena förra säsongen.

För SAIK-anfallaren Linus Forslund har det varit en omtumlande helg, och han har åkt fram och tillbaka från förlossningsavdelningen på Gävle sjukhus. På fredag kväll vid niotiden föddes så sonen Lias, Linus Forslunds och sambons Lovisas första barn.

– Jo, det har hänt mycket. Hela barnbiten är helt fantastisk, det är svårt att beskriva med ord, men det vet väl alla som fått barn. Lovisa har ju velat att jag skulle spela, men det har varit jobbigt att åka därifrån även om det går snabbt att komma in bandytänket när man väl är här, säger Forslund.

Besvikelsen var stor i SAIK-lägret efter finalen, men med lite distans finns det ändå en hel del positivt att ta med sig från turneringen. SAIK förlorade inte mot något svenskt motstånd, och Erik Pettersson vann skytteligan på elva mål även om han gick mållös från både semifinal och final.

LÄS MER: Krönika: Glöm finalen SAIK – minns semin mot VSK

Mer läsning

Annons