Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Million: Så slutar kvartsfinalerna

Bandypuls redaktör Christoffer Million tippar utgången i kvartsfinalerna.

Annons

Sandviken–Broberg

Seriesegraren SAIK var först ut att välja kvartsfinalmotståndare och tog tabellåttan Broberg. Hyfsat kaxigt ändå med tanke på förra säsongens kvartsfinalserie som var rafflande ända in i slutminuterna.

Broberg stod för två mirakulösa vändningar på hemmaplan och ledde den femte och avgörande matchen i Göransson Arena i halvtid. Det dröjde till 83:e minuten innan Christoffer Edlund gjorde 4–2 och punkterade kvartsfinalserien.

Men i elitserien 2014/2015 har SAIK varit numret för stort för Broberg. Gästrikarna vann med 9–4 på Hällåsen och med 9–2 i sin hemmaborg. Det gör Stefan Söderholms gäng till stora favoriter mot ett Broberg som ena stunden bortabesegrar VSK för att i nästa tappa poäng hemma mot Tillberga.

SAIK:s trupp är starkare än Brobergs dito och frågan är om något lag i slutändan kan stoppa anfallstrion Patrik Nilsson, Daniel Mossberg och Erik Pettersson.

Chans till avancemang: SAIK 85% – Broberg 15%

-

Västerås SK–Bollnäs

VSK valde Bollnäs efter glasklara 19–4 över två möten. Med de siffrorna i åtanke känns valet naturligt som snuva på våren för pollenallergiker – även om det är något uppstudsigt av VSK att som tvåa välja ett lag som slutade just utanför topp fyra.

Men om något har visat sig solklart efter 12–2 och 7–2 är det att VSK har ett homogent lag som blir för tungt för ett Bollnäs där väldigt, väldigt mycket kretsar kring världsspelarna Daniel Berlin och Per Hellmyrs. Det börjar bli tjatigt att prata om denna duo, men för den sakens skull är det inte mindre relevant eller mindre sant.

Det som ger Bollnäs något bättre chanser än Broberg mot SAIK är ändå att de orangeblå just har de här två artisterna. När Bollnäs spelade två raka SM-finaler 2010 och 2011 kretsade otroligt mycket kring Per Hellmyrs. I dag är de två om att driva det Bollnäslok som i sina bästa stunder är otroligt svårstoppat.

Men Johan Esplund, Jonas Nilsson, Stefan Edberg, Andreas Bergwall – för att nämna några... Ja, ni hör själva. LAGET Västerås SK är storfavoriter.

Chans till avancemang: Västerås SK 75% – Bollnäs 25%

-

Edsbyn–Villa Lidköping

Verkligen superintressant – och vidöppet – kvartsfinalmöte mellan tabelltrean Edsbyn och sexan Villa Lidköping. Lagen drabbade samman i kvartsfinal så sent som i fjol och då tog Villa hem serien med 3–0 i matcher.

I år blir det inga 3–0 i matcher. Inte åt något håll. Edsbyn har ett visst psykologiskt övertag efter 4–1 hemma och 5–5 i Lidköping i seriespelet – och trots två jämna gäng känns Edsbyn som ett mer komplett lag. Det är egentligen bara på anfallsfronten som Villa eventuellt är bättre än sin kvartsfinalmotståndare.

Edsbyn släppte in minst mål (85) i hela elitserien. Villa släppte in flest av slutspelslagen. Villa gjorde visserligen 27 mål fler, men i det här täta mötet vinner det lag med bäst försvarsspel.

Räkna med att det kan gå till fem matcher. Edsbyns hemmafördel avgör.

Chans till avancemang: Edsbyn 60% – Villa 40%.

-

Hammarby–Vänersborg

Som tabellfyra fick Magnus Brodéns gäng helt enkelt ta det som blev över. Mot sjuan Vänersborg har laget hemmavunnit med 6–1 och bortatorskat med 3–4.

Totalt sett har Hammarbys säsong varit stormig med både konstiga resultat, tunga skador och en kraschad ekonomi. Därför var det starkt att kriga sig upp på en fjärdeplats i sista omgången.

Troligtvis blir också den extra hemmamatchen i kvartsfinalserien mot Vänersborg avgörande. Vänersborg har gjort en fin säsong och slutade på en alldeles rimlig sjundeplats, men ska inte räcka till mot ett Hammarby som känns stärkt av SM-guldtränaren Magnus Brodéns återkomst (trots 4–9 mot Villa härom veckan).

Ett Zinken som sluter upp bakom ett slutspelsrutinerat Hammarby i en eventuell femtematch... Nej, jag ser inte att Vänersborg löser detta i slutändan – ett starkt försvarsspel och skjutglada herrar som Christoffer Fagerström och Joakim Hedqvist till trots.

Chans till avancemang: Hammarby 65% – Vänersborg 35%.

Mer läsning

Annons