Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När det verkligen gäller – bandybollar av stål

/

Sandvikens AIK gjorde det.
Igen.
Vändningen mot Hammarby som gav den femte raka SM-finalen var magisk, mäktig och mästerlig.

Annons

Det här skulle ju inte gå egentligen.

Bara för att det fanns en historisk anekdot från 2005 som sade att SAIK visst kan vände 0–2 i matcher mot Hammarby i ett slutspel så var det ju inte samma sak som att det gick att upprepa.

Men SAIK plockade fram och skruvade ihop ett städ av stål där man pressade in Hammarby och tog sig mot alla odds fram till den första SM-finalen i Tele2 Arena.

Självklart egentligen.

Ska man prova något nytt som en ny finalarena måste självklart SAIK att vara med där, eftersom man är 2000-talets evighetsmaskin i slutspel med en tionde SM-final bara där.

Den här vändningen mot Hammarby var dock inte vara e-n vändning.

Den var två.

För i den här avgörande matchen i Göransson Arena pressades SAIK så hårt och så tufft av Hammarby att man ett tag i den andra halvleken låg under med 2–4.

I ett sånt läge kan även den starkaste svikta, och SAIK kunde ha gjort det med beviset att man i alla falla tog SM-semifinalserien till fem matcher.

Men det räckte inte för SAIK.

Man tog SM-semifinalserien hem igen och 3 700 åskådare fick skicka iväg sitt svartvita lag till en SM-final.

Och man slog man om från generation till generation, och när Daniel Mossberg var en dominant på Zinkensdamm i fredags i den urladdningen så var det återigen dags killen med nr 95 på tröjan.

Erik Pettersson.

The Next One.

19-åringen utan nerver och med en bandyklubba som glöder.

Pettersson kvitterade till 1–1 mot Hammarby, men framför allt så var det han som lyfte klubban vid läget 4–4 sedan Patrik Nilsson och Linus Forslund reducerat och kvitterat – och höjde klubban och dunkade in 5–4 på straff.

Sedan gjorde han 6–4 också. På hörna (hoppsan!) – och även 7–5 sedan Hammarby gjort ett sista försök och reducerat i slutminuterna.

Jag tycker verkligen mycket om det där med "Ensamma är vi starka – tillsammans är vi oslagbara" som SAIK gjort till sitt och som verkar kunna göra stål till guld.

Det är inte bara en slogan med poetisk klang. Den plockar också fram lagidrottens alla viktiga värderingar.

Efter de två förlusterna lyckades tränarna Stefan Söderholm och Anders Jakobsson få laget med storstjärnor som Daniel Mossberg i spetsen att leta i sitt inte efter det spel som kunde besegra Hammarby.

De hittade det.

De använde det.

De vände och vann.

Västerås SK var till för några dagar sedan stor favorit till SM-titeln efter ett dundrade slutspel. Men SAIK:s uppvaknade gör att den första finalen i Tele2 Arena blir en superduell mellan två av svensk bandys största klubbar och dessutom en repris på fjolårets final.

Det finns en massa frågor inför finalen.

Jag nöjer mig med den här, när improvisationer blir till succé.

Har Linus Forslund, numera mittfältare, någonsin varit bättre?

Mer läsning

Annons