Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi: "Det var min bästa final"

/

Magnus Muhrén bröt tummen i avgörande semifinalen mot Falun.
Nio dagar senare sänkte han Västerås SK med ett hattrick i 2002 års SM-final.
– Jag tycker fortfarande att det var min bästa final, säger SAIK-ikonen.

Annons

Stefan Andersson gjorde det 1997 och Patrik Södergren 2000. 2002 var det Magnus Muhréns tur att göra hattrick i en SM-final. Och prestationen blir ännu mer beundransvärd när man beaktar det faktum att Muhrén spelade finalen med bruten tumme efter att ha fått en smäll i den sista semifinalen mot Falun.

– Jag hade en plastskena som inte fick plats i handsken riktigt, så jag fick klippa hål och surra med tejp. Plus att jag tog oerhört mycket sprutor, både före och efter matchen. Det gick helt okej ändå, mycket tack vare att jag kunde hålla klubban i vänster hand, där kunde jag greppa fullt ut. Två av målen gjorde jag på frilägen, mellan benen på Andreas Bergwall, men det var ju för att jag inte kunde göra nåt annat, sa Muhrén till Arbetarbladet och Gefle Dagblad i samband med att han avslutade karriären 2014.

– Jag tycker fortfarande att det var min bästa final, men det var liksom inte så många som reagerade på att jag spelade med bruten tumme. Det är ändå hyfsat att göra tre mål.

I Arbetarbladet den 18 mars 2002, dagen efter Magnus Muhréns hattrick i SM-finalen, skrev krönikören Bengt Andersson:

"När Årets man, Magnus 'han med tummen' Muhrén, i den 62:a minuten snodde bollen på egen planhalva, åkte hela vägen genom VSK:s vänsterförsvar och avslutade med det skott som gav 4–3 gick det en rysning genom kroppen. Nu fick hela bandy-Sverige se ett av de många glansnummer den mannen glatt oss gästrikar med så många gånger i vinter. Hoppas reprisen vevades många gånger i tv-rutan".

Två "ungtuppar" presenterade sig med att göra mål i finalen – Daniel Mossberg och Patrik Nilsson. Dessförinnan hade Patrik Södergren tvingats lämna planen på bår med en lättare hjärnskakning och ett jack i huvudet efter en våldsam kollision med Ted Andersson.

– Jag hann se honom, sedan blev allt bara svart, sa Patrik Södergren till Arbetarbladet dagen efter.

Och Magnus Muhrén, han blev årets man i svensk bandy, den första av fyra raka titlar.

Michael Carlsson gjorde fyra mål för VSK, precis som Hasse Johansson 1997, men det räckte inte den här gången heller.

MATCHFAKTA

Sandvikens AIK–Västerås SK 8–4 (2–2)

Målen: 1–0 (8) Magnus Muhrén, 1–1 (9) Michael Carlsson, 2–1 (16) Jonas Gustafsson, 2–2 (35) Michael Carlsson, 3–2 (57) Stefan Söderholm, 3–3 (60) Michael Carlsson, 4–3 (62) Magnus Muhrén, 5–3 (67) Daniel Eriksson, straff, 6–3 (74) Patrik Nilsson, 7–3 (84) Daniel Mossberg, 7–4 (92) Michael Carlsson, 8–4 (93) Magnus Muhrén.

Så spelade SAIK i finalen: Daniel Kjörling – Niklas Spångberg, Patrik Mattson, Pär Gustafsson, Daniel Eriksson, Jonas Gustafsson – Stefan Andersson, Stefan Söderholm, Henrik Hagberg – Magnus Muhrén, Patrik Södergren.

Avbytare: Patrik Nilsson, Daniel Mossberg, Johan Brodin, Andreas Müller (mv).

LÄS MER

Nostalgi: "Kuben" slår igenom

Nostalgi: Westh frälste SAIK i semifinalen

Nostalgi: "Ett av de mest imponerande nyförvärv jag sett"

Nostalgi: "En publiksiffra att minnas för lång tid"

Mer läsning

Annons