Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Othéns dråpslag – avstängd tio matcher

/

Bara två timmar innan den avgörande kvartsfinalen mot Zorkij fick landslagsmålvakten Joel Othén mardrömsbeskedet – avstängd i tio matcher.
För en händelse han inte ens blev utvisad för.
– Väldigt tungt, men klubben gör allt dom kan för att få ordning på det här, säger han.

Annons

Det var i den andra kvartsfinalen mellan Neftjannik och Zorkij som Othén drabbade samman med Zorkijs fixstjärna Maxim Ishkeldin. Ishkeldin kom farande mot målet, tappade balansen och kolliderade med Othén – samtidigt som han tryckte till den förre SAIK-stjärnan lite extra.

Othén härsknade till ordentligt, kom upp på fötter och tryckte ner Isheldins huvud mot isen.

– Han crosscheckar mig i ansiktet, och då reagerar jag och knuffar honom samtidigt som jag frågar varför han gör så, säger Othén, som inte fick någon utvisning för förseelsen.

Ishkeldin fördes av isen på bår, enligt ryska uppgifter med en lättare hjärnskakning, och spelade inte heller dagen efter i den tredje och avgörande kvartsfinalen. Och bara två timmar innan matchstart kom dråpslaget för Othén, som förberedde sig på spel i hemmaarenan i Chabarovsk. Han är avstängd i tio matcher, vilket innebär att han missar resten av slutspelet.

– Är det så så är det såklart väldigt tungt, men vi får se vad som händer.

Kan ni överklaga?

– Det funkar inte riktigt som i Sverige här. Men klubben stöttar mig otroligt bra och gör allt i sin makt för att få ordning på det här.

Othéns avstängning gäller bara i den ryska ligan, inte i VM, som spelas efter säsongen just i Chabarovsk.

Tio matcher är en stenhård bestraffning, även med ryska mått mätt, och man kan bara spekulera i orsakerna till det. Maxim Ishkeldin är en av de största namnen i den ryska ligan, och Zorkij har säkert tryckt på för att få bort Othén från den sista kvartsfinalen, som Neftjannik ändå vann med 4–1 och därmed ställs mot Jenisej i semifinal.

Men nu med reservmålvakten Viktor Jasjin i målet i stället för Joel Othén.

Med Othén i målet har Neftjannik vunnit både ryska cupen och supercupen den här säsongen, samtidigt som man släppte in minst antal mål i ligan, 49 stycken på 24 matcher.

Men nu får en av Sveriges blivande (?) VM-målvakter inte chansen att spela några matcher förrän mästerskapet drar i gång 29 mars.

Han har sålt lägenheten i Gävle och siktar in sig på att stanna i Ryssland – trots den hårda avstängningen.

– Jag utgår från att jag troligen blir kvar en säsong till här. Sen får jag se vad som händer, säger Joel Othén.

SE INCIDENTEN HÄR – 25 sekunder in i klippet (extern länk)

Mer läsning

Annons