Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket tjänar SAIK-stjärnorna – storsponsorn pumpar in fyra miljoner om året

/
  • Marco Engborg sponsrar SAIK med fyra miljoner kronor om året, och betalar bland annat lönen för nyförvärvet Alan Dzhusojev.

Fyra miljoner kronor om året – så mycket sponsrar Marco Engborg SAIK med.
Storsponsorn avlönar fem spelare och klubbdirektören Pär Söderlund.
Nu ska han se till att damlaget behåller sin tätposition – med hjälp från Ryssland.

Annons

Vi träffar Marco Engborg i samband med nyförvärvet Alan Dzhusojevs första träning med SAIK, inne i Jernvallens idrottshall.

– Den där killen är bra, säger han och pekar när Dzhusojev gör skridskohopp från sida till sida efter anvisningar från nye tränaren Sergej Infalin.

TV: Möt SAIK:s ryska stjärnvärvning: "Pengar är inte det viktigaste"

Marco Engborg har sponsrat SAIK via sitt företag Fortaxa Security (tidigare Fortress Axalux) i tio års tid nu, men de två senaste åren har han trappat upp sitt engagemang i klubben åtskilligt.

Han syns ofta i omklädningsrummet i samband med träning och matcher, och hans inflytande i klubben har aldrig varit större än nu. Marco Engborgs pengar går till att avlöna Daniel Mossberg, Erik Pettersson, Christoffer Edlund, Linus Pettersson, Alan Dzhusojev – och klubbdirektören Pär Söderlund.

Snittlönerna för spelarna ligger på 40 000 kronor i månaden, även om det enligt Engborg finns ett spann från 30 000 till 45 000. Lägg därtill lönen för Söderlund, som Marco Engborg själv handplockade från sitt eget företag för att styra upp SAIK:s organisatoriska brister, och sociala avgifter, så hamnar man enligt Engborgs egna beräkningar på 4,2 miljoner kronor.

Pengarna går rakt in i SAIK, men är öronmärkta. Hela föreningen omsatte vid sitt senaste bokslut cirka 14 miljoner kronor.

Hur stort inflytande tycker du själv att du har?

– Jag fattar inga styrelsebeslut, men det är klart att om jag vill att vi ska satsa åt ett visst håll så är jag med och påverkar. Men om de vill göra nåt annat är det i slutändan styrelsen som har sista ordet. Jag har inte blandat mig i så, men har samtidigt förstått vikten av att vi även administrativt växer som förening och kan utveckla vår verksamhet och få in mer intäkter, inte bara från extern sponsring.

– Det var ju därför jag plockade in Pär för att vässa marknadsbiten. Jag kände att det stod still i det tänket, man måste öka visionerna lite och tänka lite bredare. Jag är ju med och sponsrar Sandvikens IF lite grann också och jag tycker de har lyckats mycket bättre än vad vi har gjort.

LÄS ÄVEN: Här är SAIK:s drömspelare – värvar från ryska mästarlaget

Enligt Engborg handlar det där om ett par hundra tusen. Han sponsrar även andra bandyklubbar i elitserien.

– I fjol var vi i Ljusdal, Kalix, Broberg, Hammarby och Vetlanda. Inte som här, men en 100-200 000 per klubb och en halv miljon i Hammarby. Man skapar kontakter och träffar företag som kanske hellre gör affärer med oss än med någon annan för att vi är med och sponsrar.

– Det är synd att klubbarna måste kämpa så bara för att överleva. Men om fem år tror jag att bandyn ökat sin omsättning betydligt, det känns som att det händer grejer. Större sponsorer kommer in och spelare får högre löner.

Marco Engborgs nästa projekt i SAIK är att se till att damlaget överlever.

– Vi försöker fylla på med nya spelare eftersom det blev ett massavhopp till Skutskär och några slutade. Och då har vi gått ut i världen och vidgat våra vyer, framför allt österut då.

Det blir ryskt även i damlaget alltså?

– Förmodligen, men inget är klart än, men vi gör en storoffensiv för att få ihop ett bra lag och bibehålla vår position som topp tre i Sverige även på damsidan. Ska man vara en framgångsrik klubb ska man ha både herr- och damlag, det känns ganska viktigt.

Våren 2010 skrev vi om de ekonomiska problem som Marco Engborgs företag hade, och hur upprörda och besvikna fordringsägare kände sig lurade när dåvarande Fortress Axalux försattes i likvidation och sedermera konkurs samtidigt som Engborg flyttade verksamheten till andra bolag.

Hur går firman i dag?

– Det går bra, vi gör tio miljoner i vinst. Det hade varit 15 om jag inte lagt så mycket på bandyn.

Vad ger det dig att sponsra med så mycket?

– Ekonomiskt ger det mig inget, det är mer en personlig glädje. Jag har ju varit här nu i tio år, och tycker det är roligt när det går bra för killarna och tjejerna. Jag vill se en bra förening och en bra elitseriesatsning och förhoppningsvis nå ända fram till SM-guld. Men såna garantier finns ju inte.

Mer läsning

Annons