Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK kräver krafttag mot Brobergsbuset

/

En person bar kniv och omhändertogs av polis.
Efter kvartsfinalen mellan SAIK och Broberg blev det dessutom bråkigt när läktaren gick sönder och ordningsvakter föste iväg Brobergs supportrar.
– Broberg måste markera att det här inte är okej, kräver SAIK:s ordförande Magnus Holst.

Annons

SE TV-KLIPPET från Göransson Arena här.

En man i 20-årsåldern greps redan i halvtid med en kniv på sig och omhändertogs av polis. Efter slutsignalen blev det sedan oroligt när SAIK:s ordningsvakter, i samarbete med supporterpolis, inringade Brobergsklacken och föste iväg dem till den väntande bussen.

Anledningen var att en bräda i träläktaren gått sönder och personer i klacken fortsatte hoppa på den.

SAIK:s säkerhetsansvarige Mats Åman beskrev avhysningen som relativt lugn, men det väcker ändå förvåning då ingripanden av den typen är ytterst ovanligt inom bandysporten.

– Enda gången vi har haft problem är när Broberg varit inblandat, det var likadant under slutspelet i fjol, och det finns personer bland supportrarna som bär på onödiga aggressioner och inte borde få befinna sig på en bandyarena. Nu måste Broberg som klubb tydligt markera att det inte är okej och stänga av de här personerna, säger Magnus Holst.

Efter omhändertagandet i paus riktade SAIK en kamera mot Brobergsklacken och filmade under resten av matchen och efteråt.

– Allt finns dokumenterat och det är lätt att identifiera de skyldiga, säger Holst.

Under måndagen ska SAIK, Broberg och polis ha ett telefonmöte där man går igenom vad som hänt och vad som måste göras till tisdagens och torsdagens matcher i Söderhamn och Sandviken.

Brobergs ordförande Nils Stefansson var inte på plats i Göransson Arena och vill ha mer kött på benen innan han uttalar sig om vad föreningen ska vidta för åtgärder.

– Men det här är ju hur eländigt som helst, och inget vi vill förknippas med som förening. Det finns ingen anledning att ifrågasätta SAIK:s version, säger Stefansson, som inte upplevt att det finns ett problem med supportrarna.

– Nu har jag bara varit ordförande sedan i augusti och det har varit lugnt på hemmamatcherna.

Vad tänker ni göra?

– Just nu vet jag inte vad vi som ideell förening kan göra. Jag vet att man stängt av personer inom hockeyn, och vi måste undersöka vilka möjligheter vi har.

Resan till Sandviken arrangerades av Brobergs tifogrupp, som rosats för sina insatser för att höja stämningen i samband med Brobergs hemmamatcher på Hällåsen.

På twitter skriver tifogruppen att personen som bar kniv "aldrig mer åker på en match eller visar sig på Hällåsen. Ren och skär idiot som smutsar ner hela föreningen."

Jonathan Wikström i tifogruppen säger att det finns personer i utkanten av supportergruppen som man helst inte vill ha där, men att det svårt att neka någon att följa med.

– Det var ingen som visste att han bar kniv, men det är j-t illa. Bandyn är en familjesport, inte ett ställe man går till för att slåss. Men under mina tio år är det första gången jag varit med om nåt sånt här.

Vad säger du om den trasiga läktaren, och det som hände efteråt?

– Det var en spricka i läktaren redan när vi kom dit, så den hade gått sönder förr eller senare ändå. Sen är det såklart några som märker det och hoppar och sjunger lite mer än vanligt.

– Det var bra stämning, men efter matchen flyger en flaska över till oss från SAIK-klacken och han som blir träffad blir fly förbannad och rusar åt det hållet och då är bråket med ordningsvakterna i gång. Det är helt idiotiskt att ha klackarna på samma kortsida, det har man ju sett i samband med Brynäs matcher också.

SAIK säger att ni skapade problem även i förra slutspelet, vad säger du om det?

– Då handlade det om att vi i princip blev instängda som djur och bara fick röra oss mellan läktaren och toaletten, inte besöka restaurangen till exempel. Nu var det fixat till i år om vi skötte oss.

Har ni någon bussresa planerad till torsdagsmatchen?

– Jag vet inte, jag vet inte ens om vi är välkomna, säger Jonathan Wikström.

Mer läsning

Annons