Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK:s ordförande: "Folk får undra hur mycket de vill"

/

Marco Engborg sponsrar SAIK mer än någonsin tidigare.
SAIK:s ordförande Magnus Holst bekräftar att det rör sig om de 2-2,5 miljoner kronor om året som Engborg uppgav i en intervju med Idrottens affärer.
Men vem som är anställd av vem vill han inte gå in på.

Annons

Engborg har sponsrat SAIK under 15 års tid genom sitt företag Fortaxa Security – tidigare Fortress Axalux. Han har även avlönat spelare tidigare, men aldrig i den omfattning som nu sker.

I intervjun med Idrottens affärer säger Marco Engborg att han betalar lönen för landslagsspelarna Erik Pettersson, Erik Säfström (halvtid), Linus Pettersson och Daniel Mossberg, samt tränarna Stefan Söderholm (halvtid), som nu slutat, och Anders Jakobsson.

En summa som enligt Engborg landar någonstans mellan 2 och 2,5 miljoner kronor. Väldigt mycket pengar för SAIK, som i år ökat sin omsättning från 12,5 till cirka 14 miljoner kronor. De totala sponsorintäkterna uppgår till omkring sju miljoner kronor.

Vi frågar Magnus Holst, ordförande i SAIK, om Engborgs uttalande stämmer.

– Det gör det, sen är jag lite osäker på den exakta summan. Det är en affärsuppgörelse som båda parter vinner på, ingen välgörenhet.

Vem är arbetsgivare här, är det SAIK eller är det Fortaxa?

– Jag tror att det är både och. Men hur avtalet ser ut med vår sponsor är inget jag vill kommentera, och inte heller min personal.

Varför inte, varför är det hemligt?

– Som sagt, det är ett personalärende, och det kommenterar jag inte i tidningen. Sen får folk undra hur mycket de vill. Jag kommer redogöra för det vid ett senare tillfälle, på årsmötet.

Att omsättningen ökat såpass mycket, beror det på Engborgs ökade sponsring?

– Delvis, men det har också andra orsaker. Vi kan räkna in ett World cup och publikintäkterna ökade också det här året.

Ser du någon risk i att ni är så beroende av en och samma sponsor?

– I de flesta företag är det så att 20-30 procent står för 80 procent av intäkterna. Och då är man alltid sårbar.

Är ni beroende av Engborg i dag?

– Ja, kanske. Men det vi gör är att vi breddar basen, och försöker skaffa fler sponsorer så att vi får en bättre utspädning.

I fjol kunde SAIK för första gången sedan 2006 visa upp ett positivt eget kapital, och slapp blåslampan från bandyförbundets ekonominämnd. Årets ekonomiska resultat redovisas i samband med årsmötet i juni.

Mer läsning

Annons