Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK-talangerna fick chansen i Kina

/

Ordern var: "Fixa varsitt kort på er själva".
SAIK-talangerna Albin Airisniemi och Hannes Edlund verkställde – och fick uppleva sitt livs bandyäventyr i Kina.
– Vi trodde att de drygade med oss, säger Albin Airisniemi.

Annons

Mittfältaren Albin Airisniemi hade gjort två försäsongsmatcher mot Ljusdal och Zorkij med SAIK:s a-lag. Ytterhalven Hannes Edlund hade ännu inte fått debutera i seniortröjan.

Men när klubben reste till Kina i torsdags för att spela den historiska matchen mot Bajkal Energy var båda 17-åringarna med på planet.

På måndagen, när hemresan från Peking skulle påbörjas, summerade talangerna det stora äventyret i Asien.

– Så klart att det var roligt att åka med. Det är inte många gånger man åker till Kina – framför allt inte för att spela den första bandymatchen här. Det var häftigt även om förutsättningarna inte var de bästa, säger Albin Airisniemi, som också gjorde två mål i den avslagna 6–7-förlusten mot ryssarna.

Hannes Edlund, som inför resan bara hade tränat med a-laget, var glad över att ha fått göra sin första match med seniorerna.

– Det var en helt annan sak att spela med de här stjärnorna som är några av de bästa i världen. Sedan är det lite synd att matchen blev som den blev och inte var "på riktigt", men nu har man i alla fall fått vara med, säger han.

Till en början var talangerna, som tillhör SAIK:s årskull -97 som är en av landets mest lovande, helt ovetandes inför resan till Asien. Allt började med en "order" från a-lagstränaren Stefan Söderholm.

– Han skickade sms om att vi skulle fixa kort på oss själva. Jaha, tänkte vi, vi gör väl det då. Det var bara vi av -97:orna som hade fått smset, säger Albin Airisniemi.

Väl hos fotografen träffade de två av SAIK:s landslagsstjärnor – Daniel Mossberg och Linus Pettersson.

– "Ska ni med till Kina också?" frågade de. Vi trodde att de drygade med oss, men vi knäppte korten och sedan åkte vi till "Bolton" (SAIK:s marknadschef Magnus Andersson) och frågade varför. Då sa han att vi förmodligen skulle åka med till Kina.

För Hannes Edlunds del var det osäkert om resan skulle bli av. Han var aktuell för det P19-landslag som vann EM-guld i helgen, men blev till slut reserv på hemmaplan. Då tvekade han inte att följa med till Kina.

– Absolut inte. Resan har varit fantastisk med allt man har fått uppleva, säger Hannes Edlund, som precis som hela laget vandrade på Kinesiska muren på fredagen.

– Det var en av höjdpunkterna, men bara att gå runt här i Peking har också varit häftigt. Det är en så stor skillnad mot för Sverige.

Som junior kan det vara tufft att komma in som ny i ett seniorlag, men för Albin Airisniemi och Hannes Edlund har det inte varit några bekymmer.

– Vi har kommit bra med i gänget båda två och fått vara mycket med de andra, det har inte bara varit jag och Hannes. Det har varit en jätterolig resa. Kul att få en sådan här chans att visa upp det vi verkligen brinner för och gör till vardags, säger Albin Airisniemi.

Mer läsning

Annons