Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snälla SAIK mot stygga Västerås: "De slår mycket med klubborna"

/
  • Linus Pettersson, inte en enda utvisning i snälla SAIK. Västerås är elitseriens näst mest utvisade lag – trots serieledningen.

SAIK är elitseriens snällaste lag, busarna finns i Västerås.
I seriefinalen möts två ytterligheter.
– Jag är inte förvånad, de slår mycket med klubborna, säger SAIK-liberon Linus Pettersson inför tungviktsmötet på tisdagskvällen.

Annons

När Joakim Bergman drog på sig en tia mot Kalix senast var det första utvisningen för en försvarsspelare i SAIK då både Linus Pettersson och Rasmus Forslund hållit rent i den kolumnen hittills (ifjol hade de 240 minuter tillsammans).

Totalt sett har SAIK bara 90 utvisningsminuter på tio matcher, i fjol snittade man dubbelt så mycket.

Västerås hittar vi motsatt ände av utvisningsligan. Lillebror i stan, Tillberga, är värst med 320 minuter, men sen kommer VSK på 250 – utan att ha dragit på sig några matchstraff som genast ger 60 minuter i statistiken.

Linus Pettersson blir lite förvånad när han hör hur sällan SAIK-spelarna visats ut.

– Det är väldigt lite, men man har inte råd att sitta utvisad heller. Det har blivit viktigare att hålla sig på banan för det går snabbare och lagen är bättre på att utnyttja det.

Däremot är han inte lika förvånad över Västerås utvisningsfacit.

– Nej, det kan jag inte säga att jag är. Jag tycker att de slår mycket med klubborna.

Vad säger du om din egen "nolla"?

– Jag hade inte många minuter förra året heller, och det är stor skillnad mot när jag kom upp som ung. Jag var väl lite hetare då, och spelade back också. Men bandyn är mycket snällare i dag, det är stor skillnad. Domarna tillåter inte lika mycket och man har anpassat sig efter det.

Är det bra eller dåligt?

– Det är på två sätt, det blir inte samma känslor kan jag tycka.

I Västerås är utvisningarna ganska jämnt fördelade över truppen, men liberon Stefan Edberg har ändå flest med sina 45 minuter.

Då är frågan: Har det så stor betydelse? Västerås har åtta raka segrar, och har släppt in färre mål än Sandviken.

– I vissa matcher har det definitivt det, säger Stefan Edberg. Möter vi SAIK blir det jobbigt om vi åker på en massa utvisningar. Sen har vi ändå haft lägen i några matcher när vi varit två-tre man mindre på banan utan att ha släppt in mål och det växer man ju av.

Pratar ni nåt om att hålla igen för att hålla nere utvisningsminuterna?

– Nej, tvärtom, man vill hellre vara där ordentligt. Sen får man känna av vilken nivå domaren håller.

Linus Pettersson säger att ni slår mycket med klubborna.

– Vi slår mot bollen i så fall, jag tycker inte vi slår mot spelare. Det finns ingen skaderisk, men det kan bli att man får en tia för sabotage eller slag mot klubban.

Västerås har hyllats för sitt uppoffrande och aggressiva försvarsspel, och kanske är de många utvisningarna en konsekvens av det. Stefan Edberg var iväg en sväng till Ryssland och Neftyanik, men märkte av förändringen direkt när han kom tillbaka inför förra säsongen.

– Det kom med Micke (Carlsson), han är väldigt tydlig med vad han vill. Han står för hårt jobb och har satt den prägeln på laget. Och jag är då j-t trött efter matcherna i alla fall.

VSK-backen Patrik Sjöströms tackling på Vänersborgs Alexander Zitouni blev föremål för bandyns första videogranskning, men Sjöström friades och är spelklar mot SAIK.

LÄS ÄVEN: Sjöström frias för tacklingen mot Zitouni

Du har väl inte missat Bandypuls app? Ladda ner den här!

Mer läsning

Annons